Georgesjøen (Uganda)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Georgesjøen
Lake George
Lake Dweru
Wfm lake edward lake george.jpg
Satellittbilde av Georgesjøen (til høyre) og den større Edvardsjøen (til venstre), og Kazingakanalen mellom dem.
LandUganda Uganda
TypeNaturlig ferskvannssjø
VassdragNilen
Areal 261 km²[1]
Høyde 914 moh.[1]
Dybdem (maks)[1]
m (snitt)[1]
Volum0,91 km³ [1]
Nedbørfelt 9 631 km²[1]
TilløpRumi, Mubuku, Nsonge, Mpanga (Katonga), Dura
UtløpKazingakanalen
Posisjon
Map
Georgesjøen
0°00′N 30°12′Ø

Georgesjøen (engelsk: Lake George eller Lake Dweru) er en innsjø i Uganda. Den dekker et samlet areal på 261 kvadratkilometer og er en del av De store sjøer-regionen i Afrika, men regnes ikke som en av de store innsjøene.

Georgesjøen ligger i den vestlige grenen av Riftdalen. Det er en grunn innsjø, og den fôres med vann fra fjellområdet Ruwenzori i nordvest og fra landbruksområdene mot nordøst. De største kildeelvene er Rumi, Mubuku og Nsonge fra Ruwenzori og Mpanga (Katonga) og Dura fra nordøst. Georgesjøen drenerer sørvest til Edvardsjøen gjennom Kazingakanalen. Nedbørfeltet er en del av Nilvassdraget. De nordlige breddene av innsjøen er sumpområder bevokst med papyrus. Vannivået svinger svært lite.

Innsjøområdet har to regnfulle årstider med nedbørstopp i mai og oktober. Innsjøen er svært rik på fisk, og det foregår en lukrativ beskatning av bestandene.

Som de andre innsjøene i regionen ble Georgesjøen oppkalt etter et medlem av den britiske kongefamilien, i dette tilfellet prins George, den senere kong Georg V av Storbritannia.

Oppdageren Henry Morton Stanley ble i 1875 den første europeer til å se innsjøen, etter å ha fulgt løpet av elva Katonga fra Victoriasjøen. Han trodde den var en del av Albertsjøen, og ga den navnet Beatrice Gulf etter dronning Victorias datter[2]. Ved sitt andre besøk i 1888 til 1889 innså han at de var to uavhengige innsjøer, og ga den sitt nåværende navn.

Uganda førte opp Georgesjøen som en av landets elleve Ramsar-våtmarker den 4. mars 1988.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Lake George Lakepedia.com
  2. ^ «Lake Edward | lake, Africa». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 4. desember 2017. 
  3. ^ «The Role of International Conventions in Protection of Species: A Case of Ramsar Sites in Uganda» (PDF). NatureUganda. Besøkt 5. desember 2017.