Edvardsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Edvardsjøen
Satellittbilde over Edvardsjøen
Satellittbilde over Edvardsjøen
Land Den demokratiske republikken Kongo DR Kongo
Uganda Uganda
Vassdrag Nilen
Areal 2 325 km² 
Høyde 912 moh.
Dybde 17 m (maks)
Volum 39,5 km³ 
Edvardsjøen ligger i Den demokratiske republikken Kongo
Edvardsjøen
Edvardsjøen
Edvardsjøen (Den demokratiske republikken Kongo)
0°20′00″S 29°36′00″ØKoordinater: 0°20′00″S 29°36′00″Ø

Edvardsjøen (Lake Edward eller Edward Nyanza) er den minste av de store sjøene i Afrika. Den ligger i den vestlige delen av Riftdalen, på grensen mellom Den demokratiske republikken Kongo og Uganda. Den nordlige delen er bare noen få kilometer syd for ekvator. Sjøen ble gitt navn av oppdageren Henry Morton Stanley, som en ære overfor Edvard VII av Storbritannia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stanley så sjøen første gang i 1875, men trodde den var en del av Albertsjøen og kalte den Beatrice Gulf (Beatricebukten). På sitt neste besøk i 1888 til 1889 skjønte han at det dreide seg om to sjøer, og ga den sitt nåværende navn. På 1970- og 80-tallet ga Uganda og Den demokratiske republikken Kongo sjøen navnet Lake Idi Amin eller Lake Idi Amin Dada, til ære for Ugandas diktator Idi Amin. Etter at han ble kastet i 1979, fikk den tilbake sitt gamle navn.

Topografi og drenering[rediger | rediger kilde]

Edvardsjøen ligger på 912 meters høyde, er 77 km lang og 40 km bred på det meste, og dekker et areal på 2 325 km² (den 15. største på kontinentet). Den har tilløp fra elvene Nyamugasani, Ishasha, Rutshuru og Rwindi, dessuten fra Georgsjøen i nordøst via Kazingakanalen. I nord har Edvardsjøen avløp til Albertsjøen via elven Semuliki.

Den vestlige forskyvningen i Riftdalen stiger opp til 2000 meter over den vestlige bredden av sjøen, mens de sydlige og østlige breddene består av flate lavasletter. Ruwenzorifjellene ligger 20 km nord for sjøen.