George Stephanopoulos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George Stephanopoulos
George Stephanopoulos April 2009.jpg
Født10. februar 1961[1][2] (58 år)
Fall River
Ektefelle Alexandra Wentworth (2001–)
Utdannet ved Balliol College (Oxford), Columbia University
Beskjeftigelse Journalist, forfatter, blogger, nyhetsanker, politiker
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av Phi Beta Kappa
Utmerkelser Rhodes-stipendiet

George Stephanopoulos (født 10. februar 1961) er en amerikansk TV-journalist og tidligere politisk rådgiver.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Stephanopoulos er best kjent som hovedpolitisk korrespondent for ABC News og som med-anker på ABC News' nyhetsprogram Good Morning America (GMA). De siste årene har han ledet ABC News sin spesielle livedekning av politiske hendelser sammen med Charles Gibson og Diane Sawyer, og han har jevnlig dukket opp på World News, og lanserte «George's Bottom Line», som var en blogg på ABCNews.com.

Før han begynte ved ABC News, var han senior politisk rådgiver til den amerikanske valgkampen for presidentkandidat Bill Clinton i 1992, og senere ble han kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus.

Stephanopoulos er etterkommer av greske innvandrere, og han ble født i Fall River, Massachusetts. Han vokste opp i Purchase, New York, og i Cleveland, Ohio. Faren, Robert George Stephanopoulos, var gresk-ortodoks prest og «dean emeritus» i katedralen til Holy Trinity i New York City, New York. Hans mor, Nickolitsa Gloria (født Chafos) Stephanopoulos, var i mange år direktør for den nasjonale nyhetstjenesten for et gresk-ortodoks erkebispedømme. Som sine foreldre ble unge George en tilhenger av den greske ortodokse troen, og han vurderte lenge å studere til prest selv.

Stephanopoulos var student ved Orange High School, som ligger i en forstad til Cleveland, Ohio. I 1982 fikk han sin bachelorgrad i statsvitenskap fra Columbia University i New York, der han var en sportsbegivenhet for WKCR-FM, universitetets radiostasjon. Mens han studerte ved college, annonserte han fotballkamper med dagens New York Mets Sportsnet.

I 1988 jobbet Stephanopoulos for Michael Dukakis under den amerikanske presidentvalgkampen. Han bemerker at en av attraksjonene til denne kampanjen var at Dukakis var en gresk-amerikansk liberal fra Massachusetts. Etter denne kampanjen, ble Stephanopoulos ansatt hos Dick Gephardt, som var House of Representatives Majority Leader, og Stephanopoulos holdt denne posisjonen inntil han ble med i presidentkampanjen til Bill Clinton i 1992. Stephanopoulos var, sammen med David Wilhelm og James Carville, et ledende medlem av den amerikanske presidentvalgkampen. Hans rolle under denne kampanjen ble senere portrettert i dokumentarfilmen The War Room som kom ut i 1993.

Stephanopoulos trakk seg fra Clinton-administrasjonen kort tid etter at Clinton ble gjenvalgt som president ved valget i 1996. Hans memoarer, All Too Human: A Political Education (1999), ble utgitt etter at han forlot Det hvite hus i Clintons andre periode som president. De ble raskt en nummer én på New York Times' bestselgerliste. I boken snakket Stephanopoulos åpent om sin depresjon og hvordan han nesten brøt sammen av presset ved å formidle pressemeldinger fra Det hvite hus.

Stephanopoulos bok dekket hans tid sammen med Clinton fra den dagen han møtte ham i september 1991 til den dagen Stephanopoulos forlot Det hvite hus i desember 1996, gjennom to presidentkampanjer og fire år i Det hvite hus. I boka beskriver Stephanopoulos Clinton som en «komplisert mann som gledet det offentlige liv på måter som jeg fant både fantastisk og forferdelig på samme tid»

Han er gift med Alexandra Wentworth, en skuespiller, komiker og forfatter. Ekteparet har to døtre som heter Elliott Anastasia Stephanopoulos og Harper Andrea Stephanopoulos. Familien bor i Washington D.C.

Sammen med en rekke andre kjente gresk-amerikanere er han en av grunnleggerne av The Next Generation Initiative, en organisasjon som tar sikte på å få flere studenter involvert i politikk og offentlige anliggender.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, George Stephanopoulos, biography/George-Stephanopoulos
  2. ^ Internet Movie Database, 16. okt. 2015, nm0826888