George Murray Levick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George Murray Levick
George Murray Levick.jpg
George Murray Levick flår en pingvin ombord i «Terra Nova».
Født 3. juli 1876
Newcastle upon Tyne
Død 30. mai 1956
Utdannet ved St Paul's School
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Polarmedaljen

George Murray Levick (født 3. juli 1876 i Nottingham i Storbritannia, død 30. mai 1956) var en britisk polarutforsker og grunnlegger av British Schools Exploring Society.

Etter en kort medisinsk karriere, ble han ansatt i Royal Navy i 1910. Han ble etter kort tid innvilget permisjon for å delta på Robert F. Scotts skjebnesvangre Terra Nova-ekspedisjon til Antarktis. Han deltok i the Northern Party og tilbrakte sommeren 1911/12 midt i en pingvinkoloni ved Kapp Adare. Hans observasjoner av adeliepingviners kurtise, paring og oppfostring av unger er beskrevet i hans bok Antarctic Penguins. Pakkis forhindret dem i å bli hentet ut av ekspedisjonsskipet «Terra Nova» høsten 1912, så Levick og de fem andre i gruppen ble nødt til å overvintre i en ishule på Inexpressible Island.

Under første verdenskrig tjenestegjorde han i Grand Fleet og deltok i slaget ved Gallipoli. Etter krigen forlot han Royal Navy og startet opplæring av blinde i fysioterapi. I 1932 etablerte han British Schools Exploring Society, der han forble president frem til sin død i 1956. Formålet med skolen var å ta med unge menn på ekspedisjoner til ukjente og fjerntliggende steder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]