Hopp til innhold

Polarmedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polarmedaljen
Basisdata
Type:Medalje
Land:Storbritannia
Innført:1904
Mottakere:Deltagere i ekspedisjoner til Antarktis
Antall:948 sølv og 259 bronse (2005)
Tekniske data
Utført i:Sølv og bronse
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering

Polarmedaljen (engelsk: Polar Medal) er en britisk fortjenstmedalje innstiftet i 1904 til belønning av innsats for utforskning av Antarktis.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Polarmedaljen er i sølv og bronse og har oktogonal form. På aversen bærer den portrett av den regjerende britiske monark, omsluttet av en omskrift med dennes navn og tittel. Reversen viser en scene med skipet RRS «Discovery» og et seks mann sterkt parti som drar sleder.

Medaljen er opphengt i et hvitt bånd. Medaljebåndet utstyres med en eller flere spenner med innskriften «ANTARCTIC» og årstallene for ekspedisjonene.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Polarmedaljen ble opprinnelig innført for å belønne deltagerne i Den nasjonale britiske Antarktisekspedisjon, under ledelse av Robert Falcon Scott. Medaljen ble også tildelt mannskapet fra unnsetningsskipene «Terra Nova» og «Morning». Tildeling av medaljen fulgte deretter for nye ekspedisjoner, i hovedsak slik at sølvmedaljen gis til offiserer og mannskaper som har gjort den mest farefulle innsatsen, mens medaljen i bronse tildeles dem som har en mindre fremtredende rolle.

Ved utgangen av 2005 var 948 personer tildelt medaljen i sølv. 80 av disse fikk medaljen mer enn en gang, på bakgrunn av deltagelse i mer enn en ekspedisjon. 259 personer tildelt medaljen i bronse. Av disse er det ti som er tildelt medaljen mer enn en gang.

Frank Wild og Ernest Joyce er de eneste som har mottatt medaljen med fire spenner.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • John W. Mussell: The Medal Yearbook 2010, Honiton: Token Publishing, 2009, s. 284