Genrikh Yagoda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Genrikh Yagoda
russisk: Генрих Григорьевич Ягода
Genrikh Yagodarussisk: Генрих Григорьевич Ягода
Genrikh Yagoda i 1936
Født 7. november 1891
Rybinsk, Det russiske keiserdømmet
Død 15. mars 1938 (46 år)
Moskva, Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk, Sovjetunionen
Ektefelle Ida Averbach
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Statsborger i Russland
Utmerkelse Leninordenen, Røde fane-ordenen
Folkets kommissær for indre affærer (NKVD)
10. juli 1934–26. september 1936
Forgjenger Vjatsjeslav Menzjinskij
Etterfølger Nikolaj Jezjov

Genrikh Grigorjevitsj Yagoda (russisk: Ге́нрих Григо́рьевич Яго́да; 7. november 1891–15. mars 1938), født Jenokh Gersjevitsj Ijeguda (russisk: Енох Гершевич Иегуда) var direktør for det sovjetiske hemmelige politiet NKVD (Det sovjetiske sikkerhets- og etterretningsbyrået) fra 1934 til 1936. Utnevnt av Josef Stalin, Yagoda overså arrestasjonene, Moskva-prosessene og henrettelsene av gammelbolsjevikene Lev Kamenjev og Grigorij Zinovjev, hendelser som ledet opp til den store terroren. Yagoda overså også byggingen av Hvitehavskanalen med bruk av slavearbeidere fra GULAG-systemet, hvor mange av arbeiderne døde.

Som mange sovjetiske sikkerhetspolitimenn på 1930-tallet ble Yagoda selv et offer for Moskva-prosessene. Han ble avsatt fra direktørstillingen i NKVD og ble erstattet av Nikolaj Jezjov i 1936, og arrestert i 1937. Han ble tiltalt for sabotasje, spionasje, trotskisme, og konspirasjon, Yagoda var en av de tiltalte i «Rettssaken mot de enogtyve», den siste av de store sakene i Moskva-prosessene på 1930-tallet. Etter rettssaken og de innrømmelsene som der framkom, ble Yagoda funnet skyldig og skutt.

Tidlig liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Yagoda på et informasjonskort fra politiet fra 1912

Yagoda ble født i Rybinsk i en jødisk familie. Han tilsluttet seg Bolsjevikene i 1907. I motsetning til ryktene han selv satte ut, var Yagoda aldri en farmasist, men gravørlærling i Yakov Sverdlov fars forretning[trenger referanse]. Yagoda giftet seg med Sverdlovs niese Ida Averbach.

1922-visa signert av Genrikh Yagoda i Moskva.

Yagoda er viden kjent for å være en brutal drapsmann i det som som betegnes som Holodomor i Ukraina. Yagoda var ansvarlig for at et sted mellom 7 til 10 millioner Ukrainere fra alle trosretninger, inkludert minst hundre tusen jøder ble drept.[1]

Yagoda (midten) inspiserer byggingen av Moskva-Volga-kanalen

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Genrikh Yagoda – bilder, video eller lyd