Genrikh Jagoda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Genrikh Dinarevic Jagoda
Генрих Григорьевич Ягода
1936 genrich grigorijewitsch jagoda.jpg
Genrikh Jagoda i 1936
Født7. november 1891
Rybinsk, Det russiske keiserdømmet
Død15. mars 1938 (46 år)
Moskva, Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk, Sovjetunionen
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Ektefelle Ida Averbach
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk (–1922), SovjetunionenRediger på Wikidata
Gravlagt Kommunarka retterstedRediger på Wikidata
Medlem av Sentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartietRediger på Wikidata
Utmerkelser Leninordenen, Røde fane-ordenen, Arbeidets røde fanes orden, Æresmedlem i KGB, Røde fane-ordenenRediger på Wikidata
Folkets kommissær for indre affærer (NKVD)
10. juli 1934–26. september 1936
ForgjengerVjatsjeslav Menzjinskij
EtterfølgerNikolaj Jezjov

Genrikh Grigorjevevitsj Dinarevic Jagoda (russisk: Ге́нрих Григо́рьевич Яго́да; født 7. november 1891 i Rybinsk, henrettet 15. mars 1938 i Moskva), født Jenokh Gersjevitsj Ijeguda (russisk: Енох Гершевич Иегуда) var direktør for det sovjetiske hemmelige politiet NKVD (Det sovjetiske sikkerhets- og etterretningsbyrået) fra 1934 til 1936. Han var en av lederne for Moskvaprosessene, men falt selv som ett av deres siste ofre.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Jagoda ble født i Rybinsk i en jødisk familie. Han tilsluttet seg bolsjevikene i 1907. I motsetning til ryktene han selv satte ut, var Jagoda aldri en farmasøyt, men gravørlærling i Jakov Sverdlovs fars forretning[trenger referanse]. Jagoda giftet seg med Sverdlovs niese Ida Averbach.

Jagoda på et informasjonskort fra politiet fra 1912
1922-visa signert av Genrikh Jagoda i Moskva.

Politisk virke[rediger | rediger kilde]

Jagoda er viden kjent for å være en brutal drapsmann i det som betegnes som Holodomor i Ukraina. Jagoda var ansvarlig for at et sted mellom 7 til 10 millioner ukrainere fra alle trosretninger, inkludert minst hundre tusen jøder ble drept.[1]

På oppdrag av Josef Stalin hadde Jagoda ansvar for arrestasjonene, rettssakene og henrettelsene av gammelbolsjevikene Lev Kamenjev og Grigorij Zinovjev, hendelser som ledet opp til den store terroren. Jagoda overså også byggingen av Hvitehavskanalen med bruk av slavearbeidere fra GULAG-systemet, hvor mange av arbeiderne døde.

Som mange sovjetiske sikkerhetspolitimenn på 1930-tallet ble Jagoda selv et offer for Moskva-prosessene. Han ble avsatt fra direktørstillingen i NKVD og ble erstattet av Nikolaj Jezjov i 1936, og arrestert i 1937.

Han ble tiltalt for sabotasje, spionasje, trotskisme, og konspirasjon, Jagoda var en av de tiltalte i «Rettssaken mot de enogtyve», den siste av de store sakene i Moskva-prosessene på 1930-tallet. Etter rettssaken og de innrømmelsene som der framkom, ble Jagoda funnet skyldig og skutt.

Jagoda (midten) inspiserer byggingen av Moskva-Volga-kanalen

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. september 2017. Besøkt 7. juli 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]