Gefionbroen (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°41′22,157″N 12°35′53,315″Ø

Gefionbroen.

Gefionbroen er en fotgjengerbro ved Gefionspringvannet i København. Broen fra 1894 er antageligvis Danmarks første betongbro. Den er tegnet av professor Asger Ostenfeld, som også designet den nærliggende Langeliniebroen som nå er borte. Broen ble fredet i 1997. Under broen gikk tidligere Frihavnsjernbanen mellom Københavns Frihavn og Toldboden. Broens omkringliggende hageanlegg var tegnet av H.A. Flindt.

Broens sammenheng er svekket, etter at den i forbindelse med rekonstruksjonen av Kastellet i 19982000 ble flyttet 37° ut av «Gefionspringvannet»s akse med Amaliegade. Den går nå i en mer sydlig retning. Enkelte deler av broen ble skiftet ut i forbindelse med denne operasjonen.

Forundersøkelser av broen viste at den var i så dårlig stand at den ikke kunne flyttes. Myndighetene godkjente at det ble oppført en ny bro etter de opprinnelige tegningene. Den brukes nå som gang– og sykkelbro mellom havnen og Langelinie. Broens støpejernsrekkverk kunne imidlertid restaureres og brukes på nytt.

Det lot seg ikke gjøre å redde brosidenes mosaikk, som var tegnet av Vilhelm Dahlerup. Disse ble erstattet av nylagde kopier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]