Gartenstadt Falkenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Modernistiske boligområder i Berlin
UNESCOs verdensarv Modernistiske boligområder i Berlin
Gartenstadt Falkenberg kalles også for tusjeskeboligene (Tuschkastensiedlung)
LandTyskland Tyskland
StedBerlin
Utnevnt i2008
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Gartenstadt Falkenberg (norsk: Falkenberg Hageby), også kalt Tuschkastensiedlung (norsk: tusjeskeboligene) er et boligområde i ortsteilen Bohnsdorf i bydelen Treptow-Köpenick i Berlin. I juli 2008 ble det som ett av seks boligområder i byen oppført som en del av UNESCOs verdensarv under tittelen «Modernistiske boligområder i Berlin».

Planlegging[rediger | rediger kilde]

Arkitekt Bruno Taut fikk 1912 fra daværende Berliner Spar- und Bauverein (norsk: Berlins spare- og boligbyggelag) i dag Berliner Bau- und Wohnungsgenossenschaft von 1892 eG, et oppdrag med å lage en utbyggingsplan for et 750 dekar stort område under hensyntagen til de stedlige forhold som var et bakkete landskap. Hans totalplan for hagebyen ved Falkenberg i Altglienicke inneholdt 1500 boliger for ca 7000 innbyggere. Planen som hadde engelske hagebyer som forbilde, inneholdt boligrekker i to etasjer på hver side av en gate som ble plassert i stigende retning i det bakkete landskapet. Hvert hus fikk en egen farge og anledning til å holde hage mot det offentlige rom.

Gjennomføring[rediger | rediger kilde]

Minnestend ved Gartenstadtweg 53, i Altglienicke

I første byggetrinn ble i Akazienhof oppført 34 leiligheter, og i andre byggetrinn i Gartenstadweg 93 leiligheter. Ved utbruddet av den første verdenskrigen ble arbeidene deretter stanset. Disse boligene er idag vernet.

Etter den tyske gjenforeningen i 1989 gikk de ubebygde tomtene tilbake til Berliner Bau- und Wohnungsgenossenschaft 1892. I en konkurranse i 1992 vant arkitektfirmaet Berliner Architektengemeinschaft Quick und Bäckmann oppdraget med utbyggingen av den 400 dekar store tomten. Deres konsept distanserte seg fra Tauts opprinnelige program og gjennomførte hagebyideen i dagens stil.

Oppføring og karakteristiske trekk[rediger | rediger kilde]

De klare fargene er karakteristiske for strøket

Den intensive fargeleggingen av boligene er iøynefallende og det er da også den som også har gitt boligkvarteret tilleggsnavnet Tuschkastensiedlung (tusjeskeboligene). Denne fargerikdom var ny i samtiden og var under innflytelse av John Ruskins ideer om at kun bestemte klare farger var «riktige» farger i arkitektur. Resultatet ble svært ulike farger for de ulike boligene. Bruno Taut gjorde fargen uavhengig av byggematerialet og fikk slik et billig virkemiddel for å skape et nytt uttrykk i boligbyggingen.

Karakteristisk er også de forskjellige utformingene av gater og plasser. Mens andre boligområder på denne tiden med sine identiske hus virket ganske ensformige, lekte Taut med aksene fra gater og plasser. For eksempel står i Akazienhof gavlen ikke sentrert, men er forskjøvet til høyre mot gaten. Heller ikke inngangspartiene står overfor hverandre på en linje. Slik oppsto følelsen av et «gammelt» kvarter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]