Wohnstadt Carl Legien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Modernistiske boligområder i Berlin
Flag of UNESCO.svgInnskrevet ved UNESCOs 32. sesjon i 2008 som det 1239. verdensarvsted
EksternUNESCO: Modernistiske boligområder i Berlin
Wohnstadt Carl Legien

Wohnstadt Carl Legien (boligområdet Carl Legien) er et stort boligområde i Prenzlauer Berg i bydelen Pankow i Berlin i Tyskland. Boligområdet ble oppført i årene 1928 til 1930 etter planer lagt av arkitektene Bruno Taut og Franz Hillinger og opprettet av fagforeninger som et boligsamvirke. Boligområdet er oppkalt etter den tyske fagforeningslederen Carl Legien. Wohnstadt Carl Legien ligger til Erich Weinert Strasse mellom Gubitz og Sültstrasse.

Boligområdet ble opprettet i forbindelse med utbyggingen av det nordlige Prenzlauer Berg i 1920- og 1930-årene. Etter at byggevirksomheten var redusert under den første verdenskrigen, førte Weimarrepublikkens boligbyggeprogram til boligbygging over hele Berlin. I nærheten av Wohnstadt Carl Legien ble for eksempel også GEHAG-Siedlung (GEHAG-byen) oppført.

Franz Hillinger som da var leder av GEHAGs planavdeling fikk i 1925 oppgaven med å planlegge Wohnstad Carl Legien innenfor et område på 84 dekar. Hillinger brukte som referanse Tusschendijken boligområde i Rotterdam oppført av Joacobus Johannes Pieter Oud som også Bruno Taut sto i personlig kontakt med. Boligområdet ble oppført i datidens fremherskende stil: Husene ble i motsetning til bygningene fra den såkalte Gründerzeit, oppført i en enkel stil uten dekorasjon, men tilpasset beboernes behov. Taut og Hilligner planla et boligområde som besto av seks langstrakte U-formete boligblokker; disse boligblokkene omkranser grønne innergårder. Slik kunne man gi en opplevelse av at området virket grønnere enn et tilsvarende område fra Gründerzeit på tross av at botettheten var større.

I 1994 ble de originale fasade- og farvesammensetningene gjeninnført. I juli 2008 ble Wohnstadt Carl Legien som en av seks områder oppført på UNESCOs liste over verdensarven.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]