Garman & Worse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Garman & Worse
Forfatter(e)Alexander Kielland
Utgitt1880[1]

Garman & Worse er Alexander Kiellands første roman, utgitt i 1880, og er av mange ansett som hans beste. Bokens handling er lagt til Kiellands hjemby Stavanger i 1870-årene (selv om byens navn aldri nevnes, men i et brev til Strindberg som han sendte et eksemplar av boken, omtaler han Stavanger som «en forhyklet, reaktionær Smaaby»[2]) og skildrer en del av byens mange særpreg. Midtpunktet i romanen er handelshuset «Garman & Worse» på Sandgaard, som er basert på Kielland-familiens eget handelshus, «Jacob Kielland & Søn». Rollefigurene er i stor grad basert på folk i hans egen familie og omgangskrets; både moren og faren, samt flere av hans forfedre, kan kjennes igjen i flere av karakterene i boken. Kielland utga i 1882 oppfølgerromanen Skipper Worse, som utspiller seg i det samme handelshuset og miljøet én generasjon tidligere, i 1840-årene.

Kielland var egentlig ikke helt fornøyd med boken; rollefigurene skapte sitt eget liv og historien tok sin egen retning. Tittelen skulle opprinnelig være De misfornøiede,[3] men som Kielland selv skrev i et brev til Bjørnson: «De Satans mennesker er saa kistefornøiede, at det er til at græde over». At boken ikke var «hva den skulle og burde blitt» begrunnet han overfor sin morbror Jacob Lange med at «jeg er - mellom oss sagt - litt feig. Neste gang skal jeg slå hårdere til.» Det gjorde han med boken Arbeidsfolk.[4]

Hovedtemaene i romanen er konflikten gammel/ny vitenskap, skolevesenet, kirken, sosiale problemer og kvinnesak. Boka er dessuten krysset med forhold mellom både den ene og den andre, på tvers av samfunnsklasser, og mye av dette kommer i direkte fokus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://snl.no/Garman_&_Worse; Store norske leksikon.
  2. ^ Francis Bull: Talen til Kiellands 100-årsdag, Essays i utvalg (s. 233), Gyldendal forlag, Oslo 1964
  3. ^ Francis Bull: Talen til Kiellands 100-årsdag, Essays i utvalg (s. 221)
  4. ^ Francis Bull: Talen til Kiellands 100-årsdag, Essays i utvalg (s. 230)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]