Garforth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Garforth
GarforthStone.JPG
Ankomsten til byen fra vest på A63
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktCity of Leeds
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapWest Yorkshire
StatusBy (town)
PostnummerLS25
Retningsnummer0113
Befolkning14 838 (2011)

Garforth
53°47′31″N 1°23′17″V

Garforth er en by øst innenfor den enhetlige myndigheten (metropolitan borough) City of Leeds i grevskapet West Yorkshire, altså en by innenfor en større by, noe som ikke er uvanlig for England. Den er atskilt fra selve Leeds, med flere byer mellom de to. Den har trekk av å være en soveby (pendlerby). Garforth var i den parlamentariske valgkretsen Elmet fram til valget i 2010, og ble deretter lagt inn under den nye valgkretsen Elmet og Rothwell. I henhold til folketellingen i 1991 hadde byen en befolkning på 15 250 innbyggere, og ved den tilsvarende i 2011 hadde det sunket til 14 838 innbyggere.[1][2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Området er forholdsvis velstående, og kriminaliteten og arbeidsløsheten er lavere enn gjennomsnittet i City of Leeds. Av de som bodde der ved folketellingen i 2001 eide litt over 80 % sine egne hjem, hvilket er en 20 % høyere andel enn i distriktet som helhet. Omkring 15 000 bodde i Garforth sentrum, og resten på boligområder rundt.

Byen oppsto som en følge av ekspansjon på 1600- og 1700-tallet da den lokale familien Gascoine drev flere kullgruver i området. Flere landsbyer – Micklefield, Kippax, Swillington, Methley og Allerton Bywater – vokste opp rundt byen i samme periode. I dag er produksjonsindustri og bilverksteder de viktigste næringsveier, og mer enn en tredjedel av arbeidsstokken er ansatt der.

I senere tid har byen vokst som følge av en generell oppgangstid i Leeds, kombinert med gode transportmuligheter. A1 og M1 går rett ved, og er forbundet med en ringvei. Det er to jernbanestasjoner, Garforth og East Garforth, som betjener linjen mellom Leeds og York. Det er dermed mulig å pendle til flere steder i området, og det er enkelt å reise til og fra byen for å finne andre tilbud.

Rugby er den viktigst idretten i området, og de to største klubbene i området er Leeds Rhinos og Castleford Tigers. Rhinos vant Super League i 2004 og World Club Challenge i 2005. Fotball har tradisjonelt stått i skyggen for rugby i Garforth, men har i senere år blitt mer populært. Garforth Town AFC spiller i Northern Counties East Football League. Mot slutten av 2004 begynt brasilianeren Sócrates å spille for klubben. Naturlig nok er mange av innbyggerne også tilhengere av Leeds United FC.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Garforth (West Yorkshire)», City Population
  2. ^ 48 dataområder i valgkretsene Garforth og Swillington utgjør Garforth: «Garforth and Swillington», UK Census Data

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]