Gardnoskrateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gardnos (foto: Kjetil Bjørnsrud)

Gardnoskrateret er et meteorittkrater på Garnås i Nesbyen kommune i Buskerud, beskrevet av geologene Johan Naterstad og Johannes A. Dons i 1990.[1][2] Krateret ble første gang undersøkt under kartlegging av Hallingdal i 1948, da statsgeolog O. A. Broch oppdaget en ringstruktur bestående av breksje i et område seks km nord for Nesbyen.

Krateret er omtrent fem km i diameter og ble skapt av en meteoritt med en diameter som antas å ha vært 250–300 meter for 546 millioner år siden.[3] Krateret ligger nær riksvei 7 i Hallingdal og er lett tilgjengelig.

Gardnoskrateret er unikt og av stor geologisk verdi, også i verdenssammenheng. Dette skyldes at det renner en elv gjennom krateret. Elvevannet har skylt vekk jordoverflaten, slik at man ser rett ned på berggrunnen. Her kan man se gardnosbreksja, en steinart som ble dannet under den høye temperaturen som oppsto da meteoritten slo ned.[4]

Norge har to registrerte krater på land og ett i havet, men Gardnos er størst og mest tilgjengelig (de andre er Mjølnirkrateret og Ritlandskrateret).

Gardnos i dag[rediger | rediger kilde]

Ved krateret ligger i dag Gardnos Meteorittpark.

Geolog Elin Kalleson tok i juni 2009 doktorgrad om gardnosbreksja,[5] og en annen person er i ferd med å gjøre det samme. En gruppe geologer besøker krateret med jevne mellomrom i forbindelse med geologutdanning. I tillegg besøkes krateret av skoleklasser og turister.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dons, J.A. og Naterstad, J.: The Gardnos impact structure, Norway. Meteoritics v. 27 p. 215 1992.
  2. ^ «Gardnos nedslagskrater (avsluttet)». www.mn.uio.no. Institutt for geofag. Besøkt 3. januar 2017. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. april 2021. Besøkt 3. september 2012. 
  4. ^ «Stjernesmellen i Hallingdal». forskning.no. Besøkt 3. januar 2017. 
  5. ^ Om Elin Kallesons doktoravhandling hos UiO

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]