Gammelfossen (Averøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gammelfossen
LandNorges flagg Norge
Kart
Gammelfossen
63°02′56″N 7°36′57″Ø
Gammelfossen, Averøy

Gammelfossen er en foss og et damanlegg som danner utløpet av Storvatnet i Averøy kommune på Nordmøre. Storvatnet er Averøyas største vann, og drikkevannskilde for deler av Averøya. Ved fossen ligger ruinene etter en demning og et større mølleanlegg, Lyhsmølla, som ble anlagt av forretningsmannen Thomas August Lyhs på 1850-tallet. Demningen og deler av bygningsmassen ble murt opp av skiferstein som ble brutt i fjellet like ved fossen. I tillegg ble det satt opp bolighus, løe, fuglehus og laget et forseggjort parkmessig anlegg med terrasser, veier og gangbruer (klopper). Anlegget ble drevet som mølle i en kort periode, men allerede på 1870-tallet ble anlegget lagt ned, og alt treverk fra mølleanlegget ble fjernet og gjenbrukt i nærområdet.

Skader i 1970[rediger | rediger kilde]

Damanlegget og ruinene lå lenge brakk uten annen funksjon enn som demning og vanntilførsel for fiskeindustrien som etter hvert etablerte seg i Kristvika ved Bruhagen. På 70-tallet ble det besluttet å demme opp Storvatnet for å sikre vanntilførselen til det kommunale vannverket. I denne forbindelse ble demningen tettet og demningspassasjen stengt av med sement. Anlegget ble da skadet av anleggsmaskiner, og deler av trappeanlegget og murene ble skadet.

Skader på 1990-tallet[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med oppsetting av høyspentmaster ble det på 1990-tallet igjen kjørt anleggsmaskiner inn i ruinene, og det ble gjort ytterligere skader.[trenger referanse]

Igjengroing[rediger | rediger kilde]

Etter at det ble slutt på løsdrift av stor- og småfe, har tilveksten av skog og annen vegetasjon nærmest skjult fossen og ruinene.

Rehabilitering[rediger | rediger kilde]

Gammelfossen ligger i et naturskjønt område, mellom to fiskerike vann, og med gode turmuligheter. Ruinene danner vakre og dramatiske kulisser for en historie med gryende industri og nytenkning på Averøya. Mange har derfor ønsket å rehabilitere området og tilbakestille deler av anlegget til sin opprinnelige parkmessige stand og gjøre Gammelfossen tilgjengelig som friluftsområde. I 2015 ble det etablert en organisasjon "Gammelfossens venner" som på dugnad har fjernet skog og kratt, og gjort området åpent og tilgjengelig. Gammelfossens venner ble i februar 2017 tildelt kr 25 000 fra kultur- og folkehelseutvalget i fylket, som blant annet finansierte en tilstandsrapport. Rapporten ble fremlagt 29.august samme år, og videresendt Haakon Aase i Bergen, som er ekspert på tørrmuring. 22. mars 2018 ble det avholdt befaring, der han konkluderte med at det er fullt mulig å restaurere disse gamle murene til det de var.