Gamle Kairo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Georgs-kirken

Gamle Kairo (arabisk: القاهرة, Masr el Adima) er en del av Kairo i Egypt.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bydelen har rester av de byer som var hovedstader før Kairo, som Fustat, Al-Askar og Al-Qatta'i og noen av fundamentene fra byens varierende historie. Her for eksempel det koptiske Kairo med sine mange kirker og ruiner av romerske befestninger. Dagens turister besøker steder som Det koptiske museum, Fort Babylon, Den hengende kirke og andre koptiske kirker, Ben Ezra-synagogen og Amr ibn al-As-moskéen. Fort Babylon er et romersk fort rundt hvilket et antall koptiske kirker er bygd.

Kairo, kanalen mellom øya Rhoda og Gamle Kairo

Greve Gabriel Habib Sakakini Pasha (1841-1923), som var et kjent mann på sin tid, bygde et palass og en kirke i El-Sakakini-området i 1897 [1], og etablerte den romersk-katolske gravplassen i Gamle Kairo.[2]

Middelalderhistorie[rediger | rediger kilde]

Under senere halvdel av 1400-tallet fant det sted to store forandringer i Kairo: havnen Boulaq og distriktet Azbakeya i de nordvestre deler av området tilkom. Byens grenser hadde vært uforandrede under de forutgående 300 år ifølge de kart som ble laget av den franske ekspedisjon i 1798. Med Baibars' erobring av Kypros. I 1428 ble Bulaq den dominerende havnen i Gamle Kairo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) القاهرة القديمة – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons