Boulaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boulaq
LandEgypts flagg Egypt
Befolkning99 403[1] (2006)
Kart
Boulaq
30°03′11″N 31°13′48″Ø

Bulak ved Nilen, sett fra øya Ghezireh, 1902

Boulaq (arabisk: بولاق‎; også transkribert Bulaq, eller eldre Bulak) er et distrikt (kism) i Kairo i Egypt som grenser mot sentrale Kairo i sør, Azbakeya i øst og Nilen i vest.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Boulaq antas å komme fra gresk, φυλακή, «vakt, tollpost»[2]; franskmennene oppfattet navnet som snarlikt 'Bon Lac', som betyr 'God sjø', og forestilte seg at en fransk betegnelse var blitt til arabisk Boulaq og som uttales 'Bolaa' på egyptisk arabisk.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Boulaq var opprinnelig en øy i Nilen fram til at Nilens løp ble endret mot vest på midten av 1300-tallet.[3]

Etter Baibars' erobring av Kypros i 1428 ble Boulaq den viktigste havnen i Kairo langs Nilen. Mot slutten av 1400-tallet, under sultan Barsbay, hadde Boulaq også overtatt rollen som den ledende kommersielle havnen fra havnen i Gamle Kairo.[4]

I den senere del av 1400-tallet skjedde to store forandringer i Kairos bybilde: Dannelsen av havnen Boulaq og distriktet Azbakeya i de nordøstre deler av den sentrale byen. Byens grense hadde før dette vært uforandrede i 300 år ifølge de kart som ble utarbeidet av den franske Egyptekspedisjon av 1798.[trenger referanse]

Det egyptiske museum ble etablert i Azbakeya av den egyptiske regjering i 1835 i nærheten av Azbakeyaparken ved det som skulle bli Operatorget. Museet ble flyttet i 1858 til Boulaq fordi det opprinnelige museet ikke kunne romme alle artefakter. I 1855, straks etter at alle artefakter var blitt flyttet, ble det skjenket til erkehertug Maximilian av Østerrike.[trenger referanse] De er nå i Kunsthistorisches Museum i Wien.

Man engasjerte den franske arkitekt Auguste Mariette til å tegne og konstruere et nytt museum for antikvitetene. Det nye museet ble reist ved Nilens bredder i Boulaq. Mariette ble også museets direktør, og mange papyrer funnet og brakt dit i denne epoken bærer ordet Musée de Boulaq i sine navn[5][6].

I 1878, etter at museet stått ferdig en tid, ble det rammet av en oversvømmelse som gav varige skader. Da ble antikvitetene flyttet til annen forvaring i Giza. Der var de frem til 1902, da de ble flyttet til nytt sted, Det egyptiske museum ved Tahrirplassen.

Boulaqs havn ble etterhvert nedlagt.

Avisen Al-Ahram har sine lokaler i Boulaq.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.webcitation.org/69rYG28I2.
  2. ^ Peust, Carsten (2010). Die Toponyme vorarabischen Ursprungs im modernen Ägypten. Göttingen. s. 30. 
  3. ^ «Encyclopædia Britannica - Boulaq». www.britannica.com. Besøkt 25. mars 2011. 
  4. ^ Parker, Richard B.; Sabin, Robin; Williams, Caroline (1985). Islamic monuments in Cairo (3 utg.). Cairo: American University in Cairo Press. s. 276. ISBN 977 424 036 7. 
  5. ^ Jfr. Auguste Mariette: Les papyrus égyptiens du Musée de Boulaq, Publiés en fac-similé sous les auspices de S.A. Ismaïl-Pacha, khédive d'Égypte.
  6. ^ Jfr. Michel Dewachter: L'original de l'Inventaire de Boulaq Bulletin de l'IFAO, Institut français d'archéologie orientale, Le Caire, 1985, n. 85, s. 105-131

Litteratur[rediger | rediger kilde]