Galleri Bodøgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 67°16′22,055″N 14°25′45,624″Ø

Galleri Bodøgaard, fasade

Galleri Bodøgaard ligger på historisk grunn ca. 2,5 km fra Bodø sentrum, midt mellom Bodøgård, Nordlandsmuseets friluftsavdeling i Bodøsjøen, Bodin kirke, og Nordland kultursenter. Galleriet framstår i dag som Nord-Norges største private samling av kunst- og kulturgjenstander og er fra sommeren 2003 utbygd med nesten 600 kvadratmeter utstillingsplass i tillegg til et uteareal med skulpturer av blant annet Lars Vilks og Steinar Christensen.

Om samlingen[rediger | rediger kilde]

«Galleri Bodøgaard» er over mange år og på idealistisk grunnlag bygget opp av billedkunstner Oscar Bodøgaard og hans sønn Harald Bodøgaard (billedkunstner og skulptør) samt familien forøvrig. og består av en etnografisk samling, en unik ikonsamling og et fast galleri. Ikonsamlingen med over 80 russiske, polske og greske ikonarbeider er samlet av Oscar Bodøgaard gjennom et langt liv. Her er også en russisk bibel/evangeliebok fra 1796, innbundet i messing med håndmalt porselen og illustrert med kobberstikk og tresnitt. Bibelen har trolig tilhørt den russiske tsar Paul Is familie og inneholder også et originalbrev skrevet i 1801 av tsar Alexander I.

I tillegg har galleriet en omfattende fast samling med flere hundre objekter av omkring hundre billedkunstnere og kunsthåndverkere. Samlingen inneholder både historiske verker og samtidskunst, og er i hovedsak tematert med kunstverk skapt av kunstnere fra Nord-Norge eller med en eller annen tilknytning til landsdelen eller Nordkalotten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]