GLS Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
GLS Gemeinschaftsbank
GLS Gemeinschaftsbank
Org.formSamvirke
Etablert1974
HovedkontorBochum, Tyskland
BransjeFinans
Produkt(er)Banktjenester
StyrelederThomas Jorberg
Antall ansatte407 (2011)
Omsetning2,5 milliarder EUR (2011)
Nettsidewww.gls.de

GLS Bank, juridisk GLS Gemeinschaftsbank eG (forkortet fra Gemeinschaftsbank für Leihen und Schenken) er en tysk etisk bank som ble etablert i 1974 som et antroposofisk initiativ; det er den første banken i Tyskland som arbeider med en sosial og økologisk målsetning. Banken har hovedkontor i Bochum og kontorer i München, Hamburg, Frankfurt am Main, Stuttgart, Freiburg og Berlin. GLS overtok i 2003 Ökobank, en bank som sprang ut av miljøbevegelsen, og i 2008 IntegraBank, som sprang ut av kirkelige miljøer. Banken er medlem av Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken og deres forsikringsordning. Som kooperativ bank har ikke GLS eiere, men medlemmer, og styres ikke med profittformål.

Hovedkontor for GLS Bank i Bochum

I 2011 hadde GLS over 100 000 kunder, en forvaltningskapital på drøyt 2 milliarder euro (ca. 16 milliarder NOK) og i overkant av 400 ansatte. Banken ble doblet i størrelse under finanskrisen, og hadde i 2011 en årlig vekst på 37 %.[1] I en bred publikumsundersøkelse gjennomført av tidsskriftet Börse Online og tv-kanalen n-tv ble GLS med avstand kåret til årets bank i både 2010 og 2011.[2][3] I en stor tysk banktest våren 2011 kom GLS best ut både når det gjaldt kundeservice og boliglån.[4]

GLS Gemeinschaftsbank tilbyr vanlige banktjenester og har i tillegg en mikrokredittordning og ordninger for støtte til sosiale, miljøvennlige og allmennyttige prosjekter. Banken bygger på Rudolf Steiners teori om tregrening.

I Norge er Cultura Bank etablert etter modell av GLS Gemeinschaftsbank.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]