Günzburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Günzburg
Günzburg

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatBayern Bayern
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal55,40 km²
Befolkning19 722 (2007)
Bef.tetthet355,99 innb./km²
Høyde over havet470 meter
NettsideNettside
Politikk
OrdførerGerhard Jauernig (SPD) (2002)
Beliggenhet

Günzburg
48°27′09″N 10°16′16″Ø

Günzburg er en by som ligger der elven Günz munner ut i Donau, vest i den tyske delstaten Bayern, nær grensen til Baden-Württemberg.I denne kommunen står Gundremmingen kjernekraftverk – som er Tysklands største verk med kapasitet til å levere 21 TWh, eller 3,5 % av landets kraftbehov.

Historie[rediger | rediger kilde]

Günzburg ble grunnlagt av romerne ca. år 70 e.Kr. som militærleiren (Castrum) Guntia, til forsvar av grensen ved Donau. Leiren tjente formodentlig til å sikre en viktig bro over elven, antakelig den siste som ennå var under romersk kontroll etter at alemannerne hadde drevet romerne tilbake fra Donaus nordre bredd ca. år 260. Broen blir omtalt som Transitus Guntiensis i en lovtale til regenten Konstantius I (Constantius Chlorus), Konstantin den stores far, i år 297. Det har vært gjort omfattende utgravninger av de romerske gravplassene, de største utgravde sådanne nord for Alpene, og resultatene kan tas nærmere i øyesyn i byens museum.

I 1065 ble byen første gang omtalt som Gunceburch. I 1301 kom byen under huset Habsburg, som bygde ut Günzburg til sentrum for markgrevskapet Burgau og tidvis for hele Vorderösterreich.

Ved freden i Pressburg i 1806 tilfalt Günzburg kongedømmet Bayern.

Günzburg er fødebyen til nazilegen Josef Mengele, kjent som «dødens engel».

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Av interesse for turister er Frauenkirche (bygd av Dominikus Zimmermann), markgreve-slottet (det eneste som Habsburgerne bygde i Tyskland), Reisensburg, gamlebyen, og fritidsparken Legoland Deutschland (åpnet i 2002).

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.