Gáldar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gáldar
EXTERIOR.jpg

Flagg

Våpen

LandSpania Spania
Autonom regionKanariøyeneKanariøyene
ProvinsLas Palmas (provins)
StatusKommune
Postnummer35460
Areal65,10 km²
Befolkning24 296
Bef.tetthet373,21 innb./km²
Høyde o.h.124 meter
GC Galdar.png

Gáldar
28°08′38″N 15°39′01″V

Gáldar er en kommune på Gran Canaria på Kanariøyene. Gáldar har 24 296 innbyggere (pr 1. januar 2016) og en overflate på 65,10 km².

Gáldar ligger på nordkysten vest for Las Palmas de Gran Canaria. Nabokommunene er Santa Maria de Guia de Gran Canaria i øst, Artenara til Sør  og Agaete i sørvest.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Tidligere ble det dyrket sukkerrør rundt  Gáldar, i dag er dyrking av banan, potet, tomat, løk og blomster utbredt. I tillegg finnes det også geit-, sau- og storfedrift. I et antall midre bedrifter blir næringsmidler produsert. Saueosten fra Gáldar er kjent for sin kvalitet siden århundreder.

Rundt 20 prosent av de ansatte arbeider i byggebransjen, over 50 prosent i service-sektoren. Turisme spiller en økende rolle.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Før den spanske erobringen var Galdar ved siden av Telde en av de to viktigste byene for urinnvånerne på Gran Canaria. Den siste Guanarteme Tenesor Semidán ble fanget av Kastilierne, brakt til Cordoba og døpt Fernando Guanarteme.[1] Stedet ble kalt Villa de Santiago de los Caballeros de Gáldar av de Kastilianske erobrerne, skytshelgenen er St. Jakob den eldre.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

  • Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada: Her ble hus og kulthuler utgravet, disse kan besøkes.
  • Iglesia Matriz de Santiago de los Caballeros; hovedkirke.
Kirketårnet i Gáldar

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juan Álvarez Delgado (1982). Instituciones políticas indígenas de la isla de Gran Canaria - Guaires y cantones. Guanartemes y reinos (spansk). Anuario de estudios atlánticos (28 utg.). s. 290 ff. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]