Telde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Telde er en by og en kommune ved østkysten av Gran Canaria i Kanariøyene i Spania. Med 102 164 innbyggere (2016) er det Gran Canarias nest største kommune etter hovedstaden Las Palmas. Den har et areal på 102,42 km².

Telde sentrum ligger rundt 4 kilometer fra kysten, og 16 km sør for øyas hovedstad Las Palmas. Gran Canaria internasjonale lufthavn ligger delvis i Telde, ved Gando, sør i kommunen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken San Juan Bautista

Før den spanske invasjonen var Telde det østlige sentrum for de innfødte på øya, og den kjente innfødte Doramas antas å ha bodd her. Tidlige beretninger antyder at det var om lag 14 000 husstander i Telde da den ble erobret. Telde er stedet hvor den berømte figuren Idolo de Tara ble oppdaget, den befinner seg i dag i Museo Canario i Las Palmas

Telde er den eldste byen og den første hovedstaden på Gran Canaria, den ble opprettet ved pavelig dekret i 1351. Den historiske gamlebyen i Telde er spesielt populær blant turister.

Tidligere var Telde en jordbruksbygd, de viktigste produktene var sukkerrør, vindruer, bananer og tomater. I dag har området rundt Telde blitt ganske sterkt industrialisert og har blitt det industrielle sentret på øya.[1]

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Lycée Français René-Verneau, den franske internasjonale skolen på Gran Canaria ligger i Telde.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ iknow-canaryislands.co.uk Arkivert 24. oktober 2007 hos Wayback Machine.
  2. ^ "Nous contacter Arkivert 20. august 2016 hos Wayback Machine."/"Contacto Arkivert 18. mars 2017 hos Wayback Machine.."