Hopp til innhold

Fyrstedømmet Taranto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fyrstedømmet Taranto var en stat i det sørlige Italia som ble etablert i 1088 for Bohemond I, Robert Guiscards eldste sønn, som en del av en fredsavtale mellom ham og hans yngre bror Roger Borsa etter en uenighet om hvem som skulle være etterfølger som hersker av fyrstedømmet Puglia.

Taranto ble hovedstaden i fyrstedømmet, som dekket det meste av hælen av Puglia. Gjennom fyrstedømmets 377 årlige levetid, var det i perioder mektig og et praktisk talt uavhengig len innenfor kongedømmet Sicilia (og senere Napoli), og i andre perioder bare en tittel, som ofte ble gitt til en tronarving eller til ektemannen til en herskende dronning. Da Huset Angevin ble delt, kom Taranto under Huset Durazzo (1394–1463).

Ferdinand I av Napoli slo sammenfyrstedømmet Taranto med kongedømmet Napoli da hans hustru Isabella av Taranto døde 30. mars 1465. Da fyrstedømmet ble oppløst, fortsatte kongene av Napoli å gi tittelen prins av Taranto til deres sønner. Den første som fikk denne var den fremtidige Alfonso II av Napoli, Isabellas sønn.

Autoritetsdata