Frixos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frixos
EktefelleChalciope[1]
FarAthamas[1][2]
MorNephele[2]
SøskenHelle[1]
Barn
7 oppføringer
Argus[1]
Phrontis
Melas
Cytissorus[1]
Presbon
Cylindros
Demoleon

Frixos (gresk: Φρίξος) var i gresk mytologi en mytisk sønn av kong Athamas i Boiotia og hans hustru, nymfen Nefele.[3] Frixos var tvillingbror til Helle. Gjennom myten om det gylne skinn er det fortalt at han dro til Kolchis og ble gift med Kalkiope, datter til kong Aietes.

Myten om det gylne skinn[rediger | rediger kilde]

Frixos og Helle var prins og prinsesse av Boiotia, men deres mor ble forstøtt av kong Athamas til fordel for Ino, datter av Kadmos (den mytiske grunnleggeren av Theben) og Harmonia. Ino hatet sine stebarn og ønsket å få dem drept. For å bli kvitt dem fikk hun svidd av åkrene slik at bøndene ikke kunne høste avlingen og det ble hungersnød. Bøndene gikk til orakelet og spurte om hjelp, men Ino hadde bestukket orakelet til å si at for å unngå sult måtte Frixos bli ofret til gudene, noe Athamas motvillig bøyde seg for.

Før ofringen skulle skje hadde Nefele bedt gudene om hjelp til å redde sine barn, og Hermes sendte en gyllen bukk med vinger til barna. Frixos og Helle satte seg på bukken og reddet seg unna ofringen. Etter å ha flydd langt østover ble Helle svimmel og falt av bukken. Stedet der hun druknet ble siden kalt Hellesponten («Helles hav», nåværende Dardanellene). Frixos fløy videre og kom til Kolchis, øst for Svartehavet (oldtidsrike i det nåværende Georgia). Han ble godt mottatt av Aietes, kongen av Kolchis og sønn av solguden Helios. Så godt mottatt ble han at han giftet seg med Aietes datter Kalkiope og fikk fire sønner med henne, Argus, Frontis, Melas og Kytisoros som omtales i myten om Jason og argonautene.

Bukken med det gylne skinn ble ofret til gudene. Ettersom den var blitt gitt til Frixos av gudene var dette skikken for å gi den tilbake til dem. Skinnet ble hengt opp i et eiketre i en hellig lund viet til guden Ares og voktet av en drage som aldri sov.

Ifølge noen antikke kilder, blant annet Gaius Julius Hyginus, mottok kong Aietes en spådom fra et orakel om at han skulle bli drept av etterkommer etter Aiolos, Frixos’ farfar. Aietes tok derfor livet av Frixos.[4] Andre kilder mener at han levde fredfullt i Kolchis og døde som en gammel mann.[5][6]

I historien som endte med at han ble drept heter det også at hans sønner begravde ham i strid med Aietes' ønske, og at de måtte flykte. Skipet de flyktet med forliste, og de ble funnet av Jason på skipet Argo som var på vei til Kolchis for å hente det gylne skinn. Frixos-sønnene ble med Jason som veivisere og mannskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Q24513127[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Athamas[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Apollodorus. «Bibliotheca». s. kap. 1.9.1. 
  4. ^ «Hyginus, Fabulae 1-49 - Theoi Classical Texts Library». 
  5. ^ Apollonios Rhodios. «Argonautica». s. strofe 1140-1156. 
  6. ^ «Phrixus in Greek Mythology». Greek Legends and Myths.