Friergangen (Arendal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Friergangen
Statens hus (venstre), Trefoldighetskirken (høyre)
Basisdata
NavnFriergangen
LandNorge
StrøkArendal sentrum
KommuneArendal
Kommunenr0906
TilstøtendeVesterveien
Kirkegaten
Kirkebakken
Teaterplassen
Rådhusgaten

Kart
Friergangen
58°27′31″N 8°46′00″Ø
Kart fra 1904 over sentrale strøk i Arendal. På Tyholmen sees innregulert kvartalstruktur over den enda eksisterende trehusbebyggelsen. Planen var at Tyholmen skulle saneres ettersom mulighetene bød seg.

Friergangen (1–5, 2–10)[1] er en gateTyholmen i Arendal sentrum.[2]

Gaten går fra krysset Vesterveien/Kirkegaten og sydover til den møter Rådhusgaten og kaikanten. Den har Teaterplassen og Kirkebakken som sideveier. Gaten går langs med Kirkebasaren og Trefoldighetskirken. Før kunne man kjøre Friergangen som en forlengelse av Peder Thomassons gate, men ombygging av gatene har nå endret dette.

Friergangen representerer den moderne byplanen Arendal sentrum ble regulert etter fra siste store bybrann på 1800-tallet. Etter planen skulle også all gammel trehusbebyggelse på Tyholmen saneres og en moderne murbebyggelse gjenoppføres. Etter bilenes inntreden i bytrafikken ble behovet for en kjørevei til kaiene ytterst på Tyholmen spesielt følbart, og Friergangen ble utvidet. Fønix hotel i Arendal er oppført etter den nye planen.

I gamle dager var det kun et smug der nå gaten går, og det var mange fine familier som bodde ytterst på Tyholmen. For å komme til døtrene der på frierferd måtte man gå igjennom dette smuget, derav navnet.[3]

Fra kanal til smug[rediger | rediger kilde]

Arendal er bygd på holmer og skjær og utfyllinger mellom disse. Et sund med bebyggelse på sidene ble til en kanal. Kanalen ble gjenfylt og ble en gate. Selve Tyholmen reiser seg bratt opp mot vest fra Friergangen. Nedre del av dagens Tyholmen ligger øst for Friergangen og her var det opprinnelig flere mindre holmer. Nyere undersøkelser tyder på at dagens Friergang var to grunne bukter, en mot sør, en mot nord, og at disse ble gjenfylt i byens første tid, allerede på slutten av 1600-tallet. Her ble det en gatestummp inn fra nord, med navnet Apotekergangen eller Apotekergaten, og en gatestump fra sør med navnet Friergangen. [4] Mellom disse gatestumpene var det et trangt smug mellom husene.

På Apotekergatens nordøstre side lå et hus med langsiden mot gaten, det var kjent som Apoteket og Solbergs hotell. Det var bygd som privat bolig, men ble apotek midt på 1700-tallet. Her var det apotekerhage. I 1870 ble apoteket flyttet til Friholmen og en ny eier bygde huset om til hotell. I 1906 var huset til salgs og ble kjøpt av Godtemplarordnen Losje Starkad. Der det før hadde vært hotell med restaurant og ølutskjening ble det nå et sentrum for avholds- og edruelighet. I 1915 startet losjen en avholdskafe. [5] I Tyholmens regulering fra 1880-åra lå dette huset i gateløpet og ble revet i 1939 eller -40. [6]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Postens adressesøk
  2. ^ www.Norgeskart.no
  3. ^ Hilde Austarheim: Når de gamle hus må vike- Friergangen på Tyholmen. I Sånn var det - Arendal historielags årbok 2015.
  4. ^ Kart over Arendal 1925, på Kuben, Aust-Agder museum og arkiv
  5. ^ Hilde Austarheim: Når de gamle hus må vike- Friergangen på Tyholmen. s.14-17 I Sånn var det - Arendal historielags årbok 2015.
  6. ^ Hilde Austarheim: Når de gamle hus må vike- Friergangen på Tyholmen. s.18 I Sånn var det - Arendal historielags årbok 2015.