Fredsprismedaljen 1988

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Fredsprismedaljen (dansk)
Båndstripe for Fredsprismedaljen 1988

Fredsprismedaljen (Den internasjonale fredsprismedalje 1988) er en norsk medalje som ble utstedt etter tildelingen av Nobels fredspris i 1988 til FNs fredsbevarende styrker til personell som inntil 10. desember 1988 hadde deltatt i FNs fredsbevarende operasjoner.

Alle, både sivile og militære i alle land, som har tjenestegjort i fredsbevarende FN-tjeneste i UNTSO, UNMOGIP, UNEF, ONUC, UNYOM, UNFICYP, UNEF II, UNDOF, UNIFIL eller UNIIMOG før 10. desember 1988, om så bare en dag, kan få medaljen.

Siden de mange militære tjenestegjørende forventet et synlig bevis på at man var en av dem som hadde mottatt nobelprisen tok Bergen og Hordaland FN-Veteranforening initiativ til å få laget en medalje og sertifikat. Bergen og Hordaland FN-Veteranforening var tildelt enerett på salgsrettighetene på verdensbasis av eier og rettighetsinnehaver av medaljen og diplom. Avtalen er utgått og alle rettigheter er tilbakeført til eier og rettighetsinnehaver ved Bergen og Hordaland FN-Veteranforening sær utskrift av årsmøte avholdt på Kronstad Hovedgård torsdag 19. februar 2009. Rettighetshaver av medaljen samt diplom: Kenneth Namtvedt.

Det norske Nobelinstitutt gav i 1995 en spesialtillatelse til å mangfoldiggjøre det originale nobeldiplomet som medfølger medaljen. Det norske Forsvarsdepartementet godkjente et spesielt sertifikat som også medfølger medaljen og som er underskrevet av den daværende forsvarsminister, Jørgen Kosmo.

I november 1996 ble medaljen godkjent tillatt båret på norsk militær uniform.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]