Fredmoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredmoen laksefiskemuseum.

Fredmoen Laksestue er et laksefiskemuseum ved Stordalselva mellom Årnes og Støvelfossen i Åfjord. Engelske sportsfiskere holdt til på Fredmoen fra ca. 1900 til 1980-tallet. Stedet er bevart i «lakselordenes» ånd med interiøret er fra starten på 1900-tallet, og inneholder blant annet minner fra engelskmennenes tid. Museet brukes også som selskapslokaler for mindre grupper. Leder for Fredmoens venner er Geir Berdahl (fra 2006).

Navnet Fredmoen er en fornorsking av navnet Lord Walshingham gav stedet: I was able to get to Norway in the true fishing season, as I still do, a house and salmon river of my own, which I have christened the Place of Peace.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Fredmoen var opprinnelig en husmannsplass under prestegården, etablert på 1840-tallet. Plassen ble i 1899 solgt til engelskmannen Edwin Martin, som bygde hovedhuset, som stod ferdig i 1905. I 1910 ble eiendommen solgt til den engelske sportsfiskeren John de Grey, som i 1919 arvet sin halvbror Thomas de Greys barontittel og ble kjent som Lord Walsingham. Han gjestet Åfjord om sommeren fram til 1927, med unntak av årene under første verdenskrig. Lord Walsingham skrev artikler om Åfjord, utgitt i boka «Fish» i 1926. Under andre verdenskrig bodde unge Åfjordsfamilier her. Den siste krigsvinteren var huset «flyktningbolig», idet en familie som var evakuert fra Finnmark bodde her. Etter krigen kom engelske familier tilbake til sitt ferieparadis ved Stordalselva, inntil de i 1989 solgte stedet til foreningen Fredmoens Venner, som restaurerte anlegget og nå driver stedet som laksefiskemuseum hvor de holder ulike arrangementer, samt driver utleievirksomhet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John de Grey Walsingham: Fish, London, 1926.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]