Fred. Olsen (1929–)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fred. Olsen
Fred. Olsen i 1970
Født1. jan. 1929[1]Rediger på Wikidata (95 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
FarThomas Olsen
MorHenriette Olsen
SøskenPetter Olsen
BarnAnette Olsen
NasjonalitetNorge

Thomas Fredrik Olsen (født 1929) er en norsk skipsreder. Han ledet fra 1955 firmaet Fred. Olsen & Co. Han er sønn av skipsreder Thomas Olsen og bror av Petter Olsen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fred. Olsen tilhører slekten Olsen fra Hvitsten; han er oldebarn av Petter Olsen som startet som skipper og skipsreder i Hvitsten og som la grunnlaget for det senere firmaet Fred. Olsen & Co. Onkelen Rudolf Olsen ledet familiefirmaet i en årrekke og var dets drivende kraft; Rudolf Olsen tok opp sin yngre bror, Fred. Olsens far Thomas Olsen, som partner. Etter Rudolf Olsens død i 1951 forsøkte Thomas Olsen, som inntil da hadde inntatt en nokså underordnet rolle, å drive videre, men måtte allerede fire år senere tre til side. På grunn av en firmaklausul om at ingen kvinner kunne sitte i ledelsen, ble Rudolf Olsens eneste barn Sofie Helene Olsen utelukket fra å etterfølge faren, og hun valgte i stedet å starte sitt eget rederi Olsen Daughter. Fred. Olsen, som var hennes fetter, ble i stedet den som overtok ledelsen av familiefirmaet. Fred. Olsen har en yngre bror, Petter Olsen.[2]

Ledelse av Fred. Olsen & Co.[rediger | rediger kilde]

På midten av 1960-årene så Fred. Olsen muligheter innen oljesektoren, spesielt på letesiden, og han var en av initiativtagerne til etableringen av Norwegian Oil Consortium (NOCO) og senere Saga Petroleum A/S. Også innen offshoresektoren har Fred. Olsen & Co. – selskapene vært blant pionerene i Norge. I et raskt stigende olje- og offshoremarked ble det fra 1973 bygget opp en offshoredivisjon med Dolphin International Inc. (Houston) og senere Dolphin A/S (Tananger) og Dolphin Drilling (Aberdeen) som operasjonsselskaper.

Virksomheten i Akergruppen, som frem til 1970-årene var vokst til landets største industriarbeidsplass, ble omstrukturert fra bygging av skip til konstruksjoner og service for offshorenæringene. Rederiet bidro til byggingen av Aker H-3-riggene, og kontraherte i begynnelsen av 1970-årene selv flere enheter. Dolphin, som opererer riggene, har gjennomført offshoreoppdrag i Nordsjøen, Middelhavet og Mexico-gulfen samt utenfor Syd-Amerika, Alaska, Sakhalin, Australia og Indonesia. Dolphin-selskapene var tidligere aktive innen relaterte tjenester som prosjektering, brønnvedlikehold, dykkertjenester og fjernstyrte undervannsfartøy. Disse aktivitetene er senere solgt.

Fred. Olsen Production AS ble etablert i 1994 og har utviklet en rekke prosjekter innen flytende oljeproduksjon. I 1997 ble offshore- og energi-aktivitetene samlet i Fred Olsen Energy ASA (FOE), et nytt, selvstendig selskap. FOE er kontrollert av Olsen-selskapene Bonheur og Ganger Rolf, notert på Oslo Børs.

Fred. Olsen var i flere år styreformann for Akergruppen.

I 1993 tok Olsen opp datteren Anette Sofie Olsen som partner, og han overlot senere eierskapet til henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Odd Harald Hauge: Fred. Olsen: En uatorisert biografi. Gyldendal Norsk Forlag, 1993. ISBN 8205218889

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]