Frankenstein Junior

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frankenstein Junior
orig. Young Frankenstein
Generell informasjon
SjangerKomedie, Sci-fi
Utgivelsesår1974
Prod.landUSA
Lengde105 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMel Brooks
ProdusentMichael Gruskoff
ManusforfatterGene Wilder
Mel Brooks
MusikkJohn Morris
SjeffotografGerald Hirschfeld
Eksterne lenker

Frankenstein Junior er en amerikansk film fra 1974 regissert av Mel Brooks med Gene Wilder i tittelrollen. Filmen er en parodi på de ulike filmversjonene av Mary Shelleys roman Frankenstein, hovedsakelig de som ble laget av Universal1930- og 1940-tallet. På grunn av referansene til de tidligere filmene, ble filmen filmet i svart/hvitt, et sjeldent valg for en komedie. En stor del av budsjettet gikk med til leie av rekvisittene fra den originale Frankenstein-filmen.

Historien[rediger | rediger kilde]

Frederick Frankenstein (spilt av Gene Wilder), hvis fulle navn er Doktor Baron Frederick von Frankenstein, er en respektert foredragsholder ved en amerikansk medisinskole og er mer eller mindre lykkelig forlovet med Elizabeth (spilt av Madeline Kahn). Frederick blir opprørt når alle bringer opp temaet om hans bestefar, den berømte gale vitenskapsmannen, som han ikke ønsker å bli assosiert med. Faktisk går det så langt at han insisterer på at navnet hans blir uttalt Fronkenshteen.

Etter en forelesning blir Frederick informert fra en advokat at han har arvet familiens eiendom, i Transylvania etter at oldefaren hans Baron Beaufort von Frankenstein døde. På sin reise til denne eiendommen i Transilvania møter han sin kommende laboratorie-assistent Inga (såilt av Teri Garr) samt tjenerne Frau Blücher (Cloris Leachman) og den pukkelryggede Igor (som han sier uttales «EYE-gor») (spilt av Marty Feldman). De hjelper ham å finne hans bestefars dagbøker. Inspirert av innholdet i dagbøkene bestemmer Frederick seg for å videreføre bestefarens arbeid med å gjenopplive døde. Sammen med Igor stjeler han liket av en henrettet forbryter (Peter Boyle). Igor skal skaffe en ny hjerne fra den avdøde vitenskapsmannen Hans Delbrücktil.

Men Igor tabber seg ut, og kommer tilbake fra det lokale «hjernedeponiet» med en hjerne som er merket "Abnorm hjerne! Må ikke benyttes!". Frederick vekker skapningen til live ved elektriske ladninger under et tordenvær. Skapningen tar sine første skritt, men skremt av at Igor som tenner en fyrstikk, angriper han Frederick og nesten kveler ham før han blir bedøvet. I mellomtiden, uvitende om denne skapningens eksistens, samles resten av byfolket for å diskutere deres bekymringer over at Frederick fortsetter bestefarens arbeid. Inspektør Kemp, en enøyd politimann med en arm-protese - hvis tyske aksent er så tykk at selv hans egne landsmenn klarer å forstå ham - besøker Frankenstein, hvorpå han krever forsikring om at Frankenstein ikke kommer til å skape et nytt monster.

Tilbake ved laboratoriet oppdager Frederick at Fru Blücher setter skapningen fri. Hun avslører monsterets kjærlighet til fiolin-musikk, og sitt eget romantiske forhold til Fredericks bestefar. Men skapningen stikker av fra slottet, og når den streifer rundt på landsbygda møter dette monsteret en ung jente og en blind eremitt. Frederick tar monsteret til fange igjen, og låser seg inne i et værelse sammen med ham. Han roer monsterets morderiske tendenser med smiger, og lover å veilede ham til suksess. I mellomtiden kommer Fredericks forlovede Elizabeth uventet på besøk til slottet. Monsteret tar henne til fange, mens han flykter. Elizabeth forelsker seg snart i denne skapningen. Resten av byfolket tar deretter opp jakten på monsteret, men Frederick spiller fiolin i forsøk på å lokke kreasjonen hans tilbake til slottet og gjenfange ham.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Gene Wilder Dr. Frederick Frankenstein
Peter Boyle Monsteret
Marty Feldman Igor
Madeline Kahn Elizabeth
Cloris Leachman Frau Blücher
Teri Garr Inga
Kenneth Mars Politiinspektør Hans Wilhelm Friederich Kemp
Richard Haydn Gerhard Falkstein
Liam Dunn Herr Hilltop
Danny Goldman Medisinstudent
Oscar Beregi jr. Sadistisk fengselsbetjent (kreditert som Oscar Beregi)
Arthur Malet Landsbyboer
Anne Beesley Helga, piken ved kilden
Monte Landis Graver
Rusty Blitz Graver
John Madison Landsbyboer
Johnny Dennis Ordensmann i Frankensteins klasse (kreditert som John Dennis)
Rick Norman Landsbyboer
Rolfe Sedan Togkonduktør
Terence Pushman Landsbyboer (kreditert som Terrence Pushman)
Randolph Dobbs Landsbyboeren Joe
Norbert Schiller Tilskuer ved Frankensteins shov
Pat O'Hara Landsbyboer (kreditert som Patrick O'Hara)
Michael Fox Helgas far
Lidia Kristen Helgas mor
Richard A. Roth Inspektør Kemps assistent
Gene Hackman Den blinde mannen (Harold)
Ian Abercrombie Landsbyboer
Leon Askin Herr Waldman
Mel Brooks Varulv, katt truffet av dartpil (stemme)
Lou Cutell Skremt landsbyboer
Berry Kroeger Landsbyboer
Jeff Maxwell Medisinstudent
Clement von Franckenstein

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]