Frank Worsley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frank Arthur Worsley
Frank Worsley.jpg
Frank Worsley
Født22. februar 1872
New Zealand Akaroa, New Zealand
Død1. februar 1943
England Claygate, England
Lungekreft
Ektefelle Jean Worsley
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende
Nasjonalitet New Zealand
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen, Polarmedaljen


Frank Arthur Worsley (født 22. februar 1872 i Akaroa, New Zealand, død 1. februar 1943 i Claygate, England) var en newzealandsk seiler og oppdager.

Etter å ha tjenestegjort i Stillehavet i blant annet New Zealand Post Office's South Pacific service, ble han med på Ernest Shackletons Endurance-ekspedisjon (1914–1916) til Antarktis som kaptein på ekspedisjonsskipet «Endurance». Målet med ekspedisjonen var å krysse det antarktiske kontinent, men skipet frøys fast i isen og ble knust av ismassene etter ti måneder. Shackleton og hans mannskap begynte ferden nordover på sjøisen, og etter en fem måneder lang ferd på ski og med hundespann ble alle tre livbåtene sjøsatt 9. april 1916. Takket være Worsleys navigeringsferdigheter nådde de Elefantøya i øygruppen Sør-Shetlandsøyene 16. april.

Worsley, Shackleton og fire andre menn seilte den 22 fot lange livbåten «James Caird» med Sør-Georgia 1 300 km unna som mål. Shackleton, Worsley og sjømannen Tom Crean krysset deretter som de første en av Sør-Georgias fjellkjeder i en 36-timers lang marsj uten kart og svært dårlig utstyrt. I hvalfangststasjonen Strømnes fikk de satt i gang en redningsoperasjon for de gjenværende på den andre siden av øya og de på Elefantøya. Hele mannskapet fra Endurance ble reddet.

Under første verdenskrig var Worsley kaptein på et hemmelig «Q-ship» og var ansvarlig for å ha senket en tysk ubåt. Han døde av lungekreft i 1943.

Frank Worsley mottok ordenene Distinguished Service Order og Order of the British Empire, samt medaljen Decoration for Officers of the Royal Naval Reserve.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frank Worsley, Endurance: An Epic of Polar Adventure, 1931, W.W. Norton & Company, 1999.
  • Frank Worsley, Shackleton's Boat Journey, 1933, W.W. Norton & Company, 1998.