Hopp til innhold

Franciszek Jop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Franciszek Jop
Født8. okt. 1897Rediger på Wikidata
Stara Słupia
Død24. sep. 1976Rediger på Wikidata (78 år)
Opole
BeskjeftigelseKatolsk prest (1920–), katolsk biskop (1946–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetPolen

Franciszek Jop (født 8. oktober 1897 i Stara Słupia i guvernementet Kielce i keiserdømmet Russland; død 24. september 1976 i Opole i Polen) var katolsk biskop av Opole.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sønnen til Jan og Rozalia Jop gikk på den russiske skole i Warszawa og begynte ved presteseminaret i Sandomierz i juni 1914. I 1919 dro han til det pavelige gregorianske universitet i Roma for å studere kanonisk rett.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 29. august 1920 ble han presteviet av biskop Marian Józef Ryx i katedralen i Sandomierz. Han fullførte studiene i Roma og tok doktorgraden den 17. juli 1922. Høsten samme år ble han professor ved seminaret i Sandomierz.

Hjelpebiskop i Sandomierz[rediger | rediger kilde]

Den 24. oktober 1945 utnevnte pave Pius XII ham til hjelpebiskop i Sandomierz og samtidig til titulærbiskop av Daulia. Han ble ordinert til biskop den 19. mai 1946 av Jan Kanty Lorek, biskopen av Sandomierz; medkonsekratorer var Czesław Kaczmarek, biskop av Kielce, og Franciszek Sonik, hjelpebiskop i Kielce.

Apostolisk administrator av Opole[rediger | rediger kilde]

Pave Pius XII utnevnte Franciszek Jop til apostolisk administrator av Opole - området rundt den tidligere tyske byen Oppeln, overført til Polen etter andre Verdenskrig. Imidlertid hindret de kommunistiske statlige myndigheter ham i å utøve sitt embete. Han ble katedralkapitular i Krakow den 13. desember 1952 og kunne deretter overta sitt administratorembede i Opole i slutten av desember 1956.

Hjelpebiskop i Wroclaw[rediger | rediger kilde]

Den 25. mai 1967 utnevnte pave Paul VI ham til hjelpebiskop i Wroclaw.

Biskop av Opole[rediger | rediger kilde]

Den 28. juni 1972 ble han utnevnt av paven til den første biskop av det nyetablerte bispedømmet Opole i kirkeprovinsen Wroclaw.

Han fant sitt siste hvilested i krypten til Helligforskatedralen i Opole.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ catholic-hierarchy.org jop, lest 12. juni 2024