Francisco de Sá Carneiro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francisco de Sá Carneiro
Sá Carneiro.jpg
Født19. juli 1934[1][2][3]Rediger på Wikidata
PortoRediger på Wikidata
Død4. des. 1980[1][2][3]Rediger på Wikidata (46 år)
CamarateRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, juristRediger på Wikidata
Embete Portugals statsminister (19801980), medlem av Portugals parlament, medlem av Portugals parlamentRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Lisbon School of LawRediger på Wikidata
Parti Partido Social DemocrataRediger på Wikidata
Nasjonalitet PortugalRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Kristusordenen[4], storkorset av Infante Dom Henriks orden[4], storkors av Frihetsordenen[4], storkorset av Tårn- og sverdordenen[4]Rediger på Wikidata

Skulptur av Francisco Manuel Lumbrales de Sá Carneiro laget av Gustavo Bastos

Francisco Manuel Lumbrales de Sá Carneiro (født 19. juli 1934 i Porto, død 4. desember 1980 i Camarate), var statsminister i Portugal i en periode på elleve måneder i 1980.

Han var utdannet advokat og var medlem av den portugisiske nasjonalforsamlingen, hvor han var en av lederne for den venstreorienterte fløyen som forsøkte å arbeide for en gradvis forvandling av António de Oliveira Salazar sitt diktatur til et normalt vesteuropeisk demokrati.

I mai 1974, cirka en måned etter nellikrevolusjonen var Sá Carneiro med på å grunnlegge det populære demokratiske partiet (PPD), sammen med blant andre Francisco Pinto Balsemão, Joaquim Magalhães Mota, António Barbosa de Melo og António Mendes Marques og han ble dette partiets første generalsekretær.

Carneiro var minister uten portefølje i flere midlertidige regjeringer, og han ble valgt inn som varapresident til den konstitusjonelle forsamlingen i 1975. I 1976 ble han valgt til nasjonalforsamlingen av republikken Portugal.

I regjeringsvalget i 1979 ledet han partiet Democratic Alliance, som var en koalisjon av flere partier, blant annet hans sosialdemokratiske parti, det demokratiske høyrepartiet og det sosiale Senterpartiet, samt to mindre partier. Deres allianse fikk til sammen 45,2 % av stemmene og fikk dermed 128 av de 250 setene i nasjonalforsamlingen i Portugal.

Daværende president António Ramalho Eanes oppfordret ham senere til å danne sin egen regjering, noe som ble gjort den 3. januar 1980, og de dannet dermed Portugals første flertallsregjeringen siden nellikrevolusjonen i 1974.

Hans mange politiske seiere var imidlertid kortvarige. Den 4. desember 1980 mens han var på vei til et presidentvalg i Porto med sitt fly Cessna 421, krasjet flyet inn i en bygning i Camarate, Loures, kort tid etter avgang fra flyplassen i Lisboa.

Flere av øyenvitnene til ulykken hevdet senere at de kunne se at flere av flydelene falt fra flyet før det startet . Flere rykter og konspirasjonsteorier som verserte etter flyulykken ville ha det til at flystyrten i raliteten var et attentat, men ingen faste beviser på dette har kommet frem i lyset.

Partiet Democratic Alliance var i stor grad basert på Sá Carneiro sin popularitet og var derfor ute av stand til å opprettholde sin fremdrift innen politikken i kjølvannet av hans død. Befolkningen i Portugal samlet seg derfor bak den sittende presidenten, António Ramalho Eanes, som enkelt beseiret alliansen i presidentvalget noen dager senere.

Flyplassen der Sá Carneiro ble drept i flystyrten ble oppkalt etter ham og heter i dag Francisco de Sá Carneiro lufthavn, til tross for flere innvendinger om at det ville være et dårlig valg for å oppkalle en flyplass etter noen som har dødd i en flyulykke på den aktuelle flyplassen.

En tidligere livvakt som voktet Sá Carneiro har i ettertid kommet frem og avslørt at de hadde blitt store pengesummer for kunne sabotere flyet, noe som resulterte i statsministerens død. Men den tidligere livvakten nektet å avsløre hvem personene bak dette tilbudet var.

Ifølge portugisisk lov, hvis ingen personer har blitt funnet skyldige i den forbrytelsen det gjelder i løpet av 25 år, så kan den personen som var involvert i forbrytelsen komme frem og tilstå uten å få noen form for straff eller ettervirkninger på grunn av forbrytelsen. Så fremt den som gjorde fremdeles er i live.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Francisco Sa Carneiro, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Francisco-Sa-Carneiro, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Francisco de Sa Carneiro, Munzinger IBA 00000014030, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Francisco Sá Carneiro, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0057595[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d www.ordens.presidencia.pt[Hentet fra Wikidata]