Framnæs Industriutvikling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Framnæs Industriutvikling A/S»)
Framnæs Industriutvikling
Org.formAksjeselskap
Org.nummer911808811
BransjeMekanisk verksted
Etablert1986
Opphørt 2001
MorselskapAS Thor Dahl
HovedkontorSandefjord (Ranvik)
LandNorge
Adm.dir.Einar W. Sissener (1999), Thor Christensen (1988), Ole Johs. Brunæs (1986)

Framnæs Industriutvikling A/S (også kjent under som Framnæs Mekaniske Verksted og Framnæs Mek. Verksted) var et selskap og industriområde i bydelen Framnes i Sandefjord kommune.

Foretaket hadde hovedkontor på Ranvik i Sandefjord i Vestfold, og sitt daglig virke på det gamle verftsområdet til A/S Framnæs Mekaniske Værksted. Foretaket drev med forskjellige virksomheter innenfor skips-, verft og offshore-industrien, blant annet i form av vedlikehold og reparasjoner. Virksomheten ble opprettet etter at selskapet A/S Framnæs Mekaniske Værksted ble splittet opp i flere ulike foretak i 1986. Driften opphørte i 2001 da eierforetaket A/S Thor Dahl valgte å avvikle sin skips- og offshorevirksomhet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Framnæs Industriutvikling A/S ble grunnlagt som et resultat av tidligere ledelsen og eierene i A/S Framnæs Mekaniske Værksted og datterselskapet deres A/S Thor Dahl besluttet å splitte opp det tidligere A/S Framnæs Mek. Værksted i januar 1986. Dette ble gjort på et forsøk for å redde verftet og arbeidsplassene på A/S Framnæs Mek. Verksted fra å bli rammet av økonomiske problemer som rammet verftindustrien i Norge i 1980-årene. Dessverre førte ikke dette til den økning i lønnsomheten som ledelsen hadde håpet på og i august 1987 ble A/S Framnæs Mekaniske Værksted lagt ned etter at siste oppdrag var fullført. Resultatet av det ny opprettet Framnæs Industriutvikling A/S ble opprettet som et eget morselskap skilt fra andre firmaene fra eiene A/S Thor Dahl og Thor Christensen. Sammen med datterselskaper som skulle utføre diverse arbeid innenfor virksomhetsområdene skip og offshore med litt verft tjenester. Framnæs Industriutvikling A/S brukte markedsnavnet Framnæs Mekaniske Verksted da dette var et kjent varemerke fra før.[1]

I juli 1987 begynte eierne familien Christensen og A/S Thor Dahl som tok over det tidligere verftsområdet Framnæs å omregulere og bygge om området fra å være et verftsområdet til andre type nærlingsliv, og til privat og frilufts bruk. Blant annet ble en privat skole bygget på det tidligere verftsområdet. En del av området på sør siden av verftsområdet der blant annet skips beddingen lå, ble avgrenset til bruk som industriområdet av Framnæs Industriutvikling A/S og datterselskapene deres.

Under omregulering av tidligere verftsområde ble blant annet mye av de tidligere verfts bygningene revet og innhold fordelt til museer og arkiver rundt i Vestfold. Blant annet byens mest kjente landemerke og silhuetten i fjorden Stordokken som ble bygget av A/S Framnæs Mek. Værksted i 1960 som var Skandinavias største dokk, ble solgt i august 1987 og slept ut av fjorden i februar 1988 til et nederlandsk verft, som fortsatt bruker dokken (pr 2019). Kranene og tidligere kai anlegg ble også blant annet solgt videre til Kaldnes Mek. Verksted i Tønsberg, Horten Verft og Larvik Havn.

Etter mye av området ble omgjort mistet Framnæs Industriutvikling A/S store deler av kai, kran og dokk plass. Som gjorde at store reparasjoner og ombygginger som ble tidligere gjort på området ikke var mulig lenger som gjorde at konkurransen ble hardere.

I 2000 ble det avgjort av eierne A/S Thor Dahl at Framnæs Industriutvikling A/S skulle bli opphørt i løpet av 2001 og at firmaet skulle gå i en retning av å bli en rendyrket eiendomsmegling firma, grunnet stor nedgang i norsk shipping industri. Dette ble gjort av taktiske grunnlag, da A/S Thor Dahl blant annet eier de største og de meste attraktive eiendommene/tomtene i Sandefjord. Blant annet hard konkurranse og nedgang av verft tjenester i Norge hadde gått dramatisk ned i favør for billigere verft tjenester i utlandet som gjorde at det ble tøffere for A/S Thor Dahl å kun være rendyrket shipping firma. Etter opphøret ble alt av tidligere verft utstyret solgt, og resten av det tidligere verft området tatt tilbake og omregulert som resten av området tidligere ble gjort.[2][3]

I dag rommer det tidligere området til Framnæs Industriutvikling A/S, kun en liten båtplass, båthall med muligheter for små reparasjoner på fritidsbåter og små skip som er eid av A/S Thor Dahl og drevet av Framnæs Maritime Senter A/S. Blant annet leiligheter og butikker er bygget på området av Framnæs Bolig A/S datterselskap eid og drevet av A/S Thor Dahl Eiendomsmeglig.

Framnæs Industriutvikling A/S industriområdet hadde blant annet kontorer, verksted haller, lager og noen par kraner med dypvannskai. Å en liten dokk som A/S Framnæs Mek. Verksted brukte tidligere som ble kjøpt opp og brukt av LSI Lystad Spesialinnredninger A/S og Lara A/S etter verftet ble nedlagt. Dokken ble brukt til diverse reparasjoner og ombygninger til virksomheten ble opphørt i 2001, da dokken ble solgt til et verft i Vestlandet. Kranene ble også solgt etter opphøret til Larvik. Området rommet blant annet opphalingsplass for lagring og vedlikehold av båter både til privat og bedrift bruk.[4][5]

Industriområdet rommet bedriftene:

Skip som har vært innom Framnæs Mek. Verksted[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]