Hopp til innhold

Frøya (Bremanger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre betydninger av navnet, se Frøya.
Frøya
Geografi
Areal 15 km²
Lengde 7 kilometer
Bredde 5 kilometer
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Frøya
61°47′03″N 4°51′09″Ø

Frøya[1] er en øy i Bremanger kommune i Vestland.[2]

På Frøya ligger tettstedet Kalvåg og grendene Liset, Steinset, Nesje, Stranda og Frøyalandet. Frøya ligger på nordsiden av Frøysjøen, som er en del av leia mellom Florø og Måløy. Frøya har idag fastlandsforbindelse med broer over Oldersundet, Hamrøysundet til Smørhamnsøy, og videre over Trongesundet til øya Bremangerlandet. På Bremangerlandet er det undersjøisk tunnel Skatestraumtunnelen til fastlandet. Arealet på Frøya er 17,5 km², og høyeste fjelltopp, Fanneskard, er på 379 meter. Øya er kjent for sin særegne geologi, Kalvåg-melange. Dette er en masse av sammenrotede steinblokker; et slags kjempekonglomerat eller en breksje med opptil kilometerstore blokker i en finkornet, deformert grunnmasse. Lignende berggrunn er kjent fra Trøndelag, England, Irland og Newfoundland, områder som alle ligger nær grensen mellom de to jordplatene som støtte sammen og dannet den kaledonske fjellkjede for omkring 425 millioner år siden. På øya finnes det blant annet en svært sjelden bergart som på engelsk kalles Chert.

Både vest, sør og øst av Frøya, er det en mengde med småøyer, holmer og skjær. På noen av øyene vest av Frøya, som Gåsøy, Værøy, Nigardsøy og Håøy, var det fram til nyere tid bosetting, og det bor fremdeles folk deler av året på Værøy. I øst er det øyene Hamrøy, Sundsøy og Smørhamnsøy som har bosetting, og er landfast med broforbindelsen over Oldersundet og Hamrøysundet. Fram til nyere tid har det også vært bosetting på nordre Olderøy, som har vegforbindelse, og Steinholmen.

Hovednæringer på Frøya er turisme og fiskeforedling. Folketallet på Frøya med tilgrensende øyer er i underkant av 600 personer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frøya». Faktaark. Kartverket. Besøkt 19. oktober 2016. 
  2. ^ Frøya på Norgeskart.no fra Statens kartverk