Hopp til innhold

Helsestudio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maskiner og frivekter på et helsestudio.
Kondisjonsavdeling med tredemøller.

Et helsestudio eller treningsstudio er et lokale hvor det drives fysisk trening i form av styrketrening med apparater og vekter og kondisjonstrening gjennom aerobic eller lignende. De fleste helsestudioer har tilknyttet instruktører, fysioterapeuter med mer.

Vanlige årsaker til å gå i helsestudio kan være ønske om å slanke seg, bodybuilding eller fysisk vedlikeholdelse.

Helsestudioer tilbyr alminnelligvis rådgivning via instruktører, som hjelper kundene med å tilrettelegge programmer, utføre øvelserne korrekt og eventuelt også legge en kostplan. Flere steder tilbys også annen service som fysiologisk massasje. Folk som trener i studioet er typisk tilknyttet et abonnement, men det tilbys normalt prøvetid, enten gratis eller mot betaling. Nybegynnere kan typisk også benytte seg av en personlig trener, men dette vil som regel være pålagt ekstra betaling per time. Noen studioer er spesielt rettet mot kvinners trening.

Områder til kondisjonstrening med tredemølle, romaskiner, stepmaskiner med mer er i moderne studioer supplert med TV-skjermer for å underholde utøverne under lengre øvelser. Flere studioer tilbyr også lagtrening, som anføres av en instruktør, og som blant annet hjelper til å holde deltagernes motivasjon og fremmøte stabilt. Lagtrening kan eksempelvis være sykling (spinning), bodybuilding, balansetrening med baller, aerobic, yoga, pilates med mer. Ofte er lagtreningen supplert med bakgrunnsmusikk for å holde en treningsrytme.

Det kan være mange motivasjonsfaktorer for trening. En gruppe studenter ved Handelshøyskolen i Bodø har gjennomført en undersøkelse for å kartlegge hovedmotivasjon til trening og begrunnelser for ikke å trene.[1]

Synonymer

[rediger | rediger kilde]

Begrepet «treningsinstitutt» var utbredt i Norge på 1970-tallet. Det ble erstattet av «treningsstudio»-begrepet, i stor grad.

Referanser

[rediger | rediger kilde]