Fossingfallene kraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fossingfallene kraftverk
LandNorge
StedKragerø
VassdragFossingvassdraget
Prod.start1889[1]
OperatørFossingfallene AS
Tekniske data
Fallhøyde20,0 meter
Effekt0,16 megawatt
Årsproduksjon1 GWh
Kart
Fossingfallene kraftverk
58°56′16″N 9°27′49″Ø

Fossingfallene kraftverk var et vannkraftverk i Kragerø kommune i Telemark.

Inne i Fossingfjorden på grensen mellom Kragerø og Bamble lå et gammelt nedlagt industriområde, Fossing Tresliperi. Det ble oppført i 1889. Vannkraften ble brukt i tre turbiner for direkte drift av treslipemaskinene. Det var og et lite elektrisk likestrømaggregat på 8 kW for belysning.

I 1937 ble det installert en francisturbin på 500 kW som avløste de eldre turbinene.

I 1997 ble denne byttet ut med fire Cornell francisturbiner på 40 kW hver. Disse var i drift fram til juli 2017.

Fallhøyden fra Grummestadvannet er ca 20 meter.

Fossingvassdraget er trolig det første regulerte vassdraget i Norge. Vassdraget har ialt 12 reguleringsdammer som i sin tid tilhørte Cistercienterklosteret på Hovedøen i Oslo. Derav kan en slutte at anlegget må ha vært bygget for Reformasjonen (1537). Vassdraget har siden den tid vært nyttet sammenhengende til ulike former for produksjon: Sagbruk, kornmølle, drift av tresliperi og prosessvann til dette, samt el.produksjon.

Sommeren 2017 ble alle bygninger, inklusiv kraftverket, jevnet med jorden. Det ble så bygget et fiskeoppdrettsanlegg som bruker vannet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.nve.no/energi/energisystem/vannkraft/vannkraftdatabase/vannkraftverk/?id=878; besøksdato: 7. januar 2024; utgiver: Norges vassdrags- og energidirektorat.