Hopp til innhold

Fosfolipid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fosfolipider er oppbygd av et polart hode og en hydrofob hale, slik at hodet er vannløselig, og halen fettløselig.

Fosfolipider er en gruppe fettstoffer, som sammen med nøytrale lipider er de to vanligste lipidene (fettstoffene) i menneskekroppen. Fosfolipider er bygd opp av et hydrofilt hode og en hydrofob hale. Fosfolipidene er en viktig bestanddel i cellemembranens struktur.

Fosfolipider i cellemembranen[rediger | rediger kilde]

Det vanligste bruksområdet for fosfolipider i kroppen er ved oppbyggingen av cellemembraner. Cellemembranen er oppbygd av fosfolipider hvor de polare delene vendes ut, mens de hydrofobe delene vendes innover. På den måten blir permeabiliteten (hva som slippes igjennom) for molekyler veldig liten. Det polare hodet slipper igjennom polare molekyler, hvilket stoppes av de hydrofobe (upolare) delene. Upolare molekyler stoppes allerede ved hodet. En membran av fosfolipider kan forstørres ved å endre pH samt tilsette et sterkt organisk løsningsmiddel. Det endrede pH-et løser de polare delene av fosfolipiden, altså hodet, og det organiske løsemiddelet kan benyttes til å løse de hydrofobe halene.

Dess flere dobbelbindinger som finnes i halen, dess mykere blir den, og dess lavere blir smeltepunktet.

Kjemisk struktur[rediger | rediger kilde]

Fosfolipider er fosfatester av glyserol. De er estrer med to funksjonelle grupper, en fettsyre og en fosforsyre. Fosforsyren har dessuten dannet ester med ytterligere en alkoholgruppe, som vanligvis også inneholder en aminogruppe.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]