Forvandlingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forvandlingen
orig. Die Verwandlung
Forfatter(e)Franz Kafka
SpråkTysk
Tilblivelse17. november 1912
SjangerNovelle, kortroman, fortelling, fantastisk litteratur
Utgitt1915

Forvandlingen (tysk originaltittel: Die Verwandlung) er en lang novelle (eller kort roman) skrevet av den tyskspråklige, jødiske forfatteren Franz Kafka (1883–1924).

Fortellingen handler om Gregor Samsa, en handelsreisende familieforsørger, som en morgen innser at han har blitt forvandlet til et kjempestort insekt (på tysk Ungeziefer, «skadedyr»). Da Gregor ikke lenger kan arbeide og sørge for penger til dem han bor med, det vil si faren, moren og søsteren Grete, blir han stadig mer neglisjert og forhatt, også av tre leieboere, og forvist til en skitten krok i leiligheten, der han til sist dør.

Fortellingen ble utgitt første gang i 1915. Boken regnes i dag som en klassiker i vestlig litteratur, og har kommet i en mengde utgaver og oversettelser. Den har også blitt omarbeidet til teateroppsetninger, filmer, tegneserier og annet.

Den symboltunge historien om Gregor Samsa har flere selvbiografiske trekk, men har ellers blitt tolket på mange måter. Kafkas novelle handler om både skam og hemmelighold, annerledeshet og normalitet, menneskeverd og menneskelige relasjoner, brutalitet, ensomhet, egoisme og redselen og avskyen for det fremmede.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Gregor Samsa våkner en morgen for å finne seg selv forvandlet til et monstrøst skadedyr. Han anser først transformasjonen som midlertidig, og grubler over konsekvensene av denne metamorfosen. Ute av stand til å reise seg eller forlate sengen, reflekterer Gregor over jobben som omreisende selger. Han ser på arbeidsgiveren sin som en despot og ville sluttet i jobben, hvis han ikke hadde vært familiens eneste forsørger. Han forsøker å betale ned på sin konkurs-rammede fars gjeld. Når han forsøker å bevege seg, oppdager Gregor at kontorsjefen hans, har dukket opp for å sjekke hvor han er - indignert over Gregors fravær fra jobben.

Gregor forsøker å kommunisere med både sjefen og familien sin, men alt de klarer å høre gjennom døren er uforståelige vokaliseringer. Gregor kommer seg møysommelig over gulvet, og åpner døren. Sjefen, etter å ha sett den forvandlede Gregor, flykter fra leiligheten. Familien til Gregor blir forferdet, og dytter ham tilbake til rommet sitt, og skader ham når han blir sittende fast i døråpningen. Med Gregors uventede transformasjon blir familien hans fratatt økonomisk stabilitet. Familien holder Gregor innelåst på rommet hans, og han begynner å akseptere sin nye identitet og tilpasse seg sin nye kropp. Søsteren hans Grete er den eneste som er villig til å gi ham mat, som de oppdager at Gregor bare liker hvis den er råtten. Han bruker mye av tiden sin på å krype rundt på gulvet, veggene og taket.

Etter å ha oppdaget Gregors nye tidsfordriv, bestemmer Grete seg for å fjerne alle møblene på rommet for å gi ham mer plass. Grete og moren begynner å tømme rommet for alt, bortsett fra sofaen Gregor gjemmer seg under hver gang noen kommer inn. Han prøver desperat å redde et spesielt elsket portrett på veggen, av en kvinne kledd i pels. Moren hans mister bevisstheten, ved synet av ham som klamrer seg til maleriet for å beskytte det. Når Grete skynder seg ut av rommet for å finne litt brennevin, følger Gregor etter henne og blir lettere såret når hun slipper en flaske og den går i stykker.

Faren deres vender hjem og kaster sint epler mot Gregor, hvorav et eple setter seg fast på et følsomt sted i ryggen og sårer Gregor alvorlig. Han lider av skadene sine i flere uker, og spiser svært lite mat. Faren, moren og søsteren hans får jobb, og begynner i økende grad å neglisjere ham - og rommet hans begynner å bli brukt til lagring. Grete, som er lei av å ta vare på Gregor og innser byrden hans eksistens legger på familien, forteller foreldrene at de må kvitte seg med ham - ellers vil de alle bli ødelagt. Gregor, som forstår at han ikke lenger er ønsket, tar seg møysommelig tilbake til rommet sitt.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

  • Gregor Samsa er hovedpersonen i historien. Han arbeider som omreisende selger, for å skaffe penger til søsteren og foreldrene. Han våkner en morgen og finner seg selv forvandlet til et insekt. Etter metamorfosen blir Gregor isolert fra samfunnet, og ofte misforstår andres egentlige intensjoner og blir misforstått.
  • Grete Samsa er Gregors yngre søster, og begynner å ta hånd om ham etter hans metamorfose. Søsknene har i utgangspunktet et nært forhold, men dette blekner raskt. Til å begynne med melder hun seg frivillig til å mate ham og rydde på rommet hans, men hun blir stadig mer utålmodig over denne byrden.
  • Herr Samsa er faren til Gregor. Etter sønnens metamorfose, blir faren hans tvunget til å gå tilbake på jobb for å forsørge familien økonomisk. Han ser på den forvandlede sønnen sin med avsky og muligens frykt, og angriper Gregor ved en rekke anledninger. Selv når Gregor var menneske, betraktet Samsa ham mest som en inntektskilde for familien.
  • Fru Samsa er Gregors mor og sliter med astma, som er en konstant kilde til bekymring for Gregor. Sønnens forvandlinger viser det seg for mye for henne, og gir opphav til en konflikt mellom hennes sympati og hennes frykt og avsky for Gregors nye form.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]