Forvandlingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forvandlingen
orig. Die Verwandlung
Franz Kafka Die Verwandlung 1916 Orig.-Pappband.jpg
Forfatter(e)Franz Kafka
SpråkTysk
Tilblivelse17. november 1912
SjangerKortroman
Utgitt1915

Forvandlingen (tysk originaltittel: Die Verwandlung) er en lang novelle (eller kort roman) skrevet av den tyskspråklige, jødiske forfatteren Franz Kafka (1883–1924). Fortellingen handler om Gregor Samsa, en handelsreisende familieforsørger, som en morgen innser at han har blitt forvandlet til et kjempestort insekt (på tysk Ungeziefer, «skadedyr»). Da Gregor ikke lenger kan arbeide og sørge for penger til dem han bor med, det vil si faren, moren og søsteren Grete, blir han stadig mer neglisjert og forhatt, også av tre leieboere, og forvist til en skitten krok i leiligheten, der han til sist dør.

Fortellingen ble utgitt første gang i 1915. Boken regnes i dag som en klassiker i vestlig litteratur, og har kommet i en mengde utgaver og oversettelser. Den har også blitt omarbeidet til teateroppsetninger, filmer, tegneserier og annet.

Den symboltunge historien om Gregor Samsa har flere selvbiografiske trekk, men har ellers blitt tolket på mange måter. Kafkas novelle handler om både skam og hemmelighold, annerledeshet og normalitet, menneskeverd og menneskelige relasjoner, brutalitet, ensomhet, egoisme og redselen og avskyen for det fremmede.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Franz Kafka (1997). Forvandlingen. [Oslo]: Bokklubben dagens bøker. ISBN 8252536999. 

litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.