Fort Vossegat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°4′57″N 5°9′8″Ø

Fort Vossegat på et militært topografisk kart fra 1874.

Fort Vossegat er et av forsvarsverkene som hører til den nye hollandske vannlinjen, og er et av dens største. Fortet ligger mellom lunetten på Houtense Vlakte og fort de Bilt i provinsen Utrecht. Det skulle forsvare et område kalt Houtense vlakte som ikke kunne inunderes. Området var flere kilometer bredt, og dermed et svakt punkt i linjen.

Rundt 1860 ble skytevåpnene forbedret slik at deres rekkevidde ble lengre, og byen Utrecht var ikke lengre forsvart godt nok. En del av Vossegats rolle ble da overtatt av forsvarsverkene på Hoofddijk og fortene Rijnauwen, Vechten og 't Hemeltje.

Fortet ble bygget i 1817 på bredden av elven Kromme Rijn på Utrechts østside. Det skulle beskytte elven, veien mellom Utrecht og Bunnik og en inunderingssluse. Etter at de fremskutte fortene Rijnauwen og Vechten ble bygget kom Vossegat i annen forsvarslinje. Fortets redutt er bygget over samme grunnriss som fort Blauwkapels og befinner seg sammen med en mindre sluse på Kromhoutkasernens område. Hoveddelen av fort Vossegat ble revet og vanngraven fylt igjen da Kromhoutkasernen ble utvidet. Området er ikke åpent for besøkende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]