Fort Blauwkapel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fort Blauwkapel
Beliggenhet
LandNederland
StedUtrecht
Kart
Kart
Fort Blauwkapel
52°06′57″N 5°08′18″Ø

Fort Blauwkapel er et tidligere forsvarsverk som hører til den nye hollandske vannlinjen. Det var et av forsvarslinjens største. Fortet er bygget rundt landsbyen Blauwkapel i provinsen Utrecht. Fortet ble bygget opp rundt forsterkninger fra det 18. århundre som bestod av jordvoller og vanngraver, først senere ble militære bygninger oppført. Grunnformen er kvadratisk, med en bastion i hvert hjørne. I nordøst, der man forventet angrepet, lå opprinnelig to raveliner. På jordvollene hadde man plantet or, ask, alm og vier som ble brukt til beskyttelse og brenne. Hagtorn var brukt som et naturlig forsvar, en slags piggtråd, mens store trær som ek og kastanje skulle gi fienden inntrykk av at fortet var en naturlig del av landskapet, og ikke et forsvarsverk. Selve fortet og de militære bygningene ble oppført i 1818-21. På bysiden fikk fortet da en redutt.

Fortets redutt er bygget over samme grunnriss som Fort Vossegats, og vannlinjeruten er lagt slik at vandrere og syklister passerer fortet.

I 1960 opphørte Fort Blauwkapels rolle som forsvarsverk, og siden 1997 er det i kommunes eie. Redutten brukes av speidergruppen «Willem de Zwijger». Den østlige delen av fortet er et naturområde, og vil kun være tilgjengelig for omvisning med en guide.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]