Forlandsøyane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forlandsøyane
Geografi
ØygruppeSvalbard
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
Posisjon
Kart
Forlandsøyane
78°20′07″N 11°32′09″Ø

Forlandsøyane er en liten øygruppe på utsiden av vestkysten av Forlandsletta, sør for Prins Karls ForlandSvalbard. Øyene består av de tre små øyene Nordøya, Midtøya og Sørøya, samt noen skjær. Vegetasjonen på øyene består hovedsakelig av gress og området rundt øyene er grunne.

Forlandsøyane er vernet som fuglefredningsområde under Forlandsøyane fuglereservat. Reservatet ble opprettet ved kongelig resolusjon 1. juni 1973 og omfatter et areal på 5 390 dekar. Området er et viktig hekkeområde for hvitkinngås og ærfugl. Ellers er Forlandet og særlig Forlandssletta i sør særegen for sine bestander av vadefugler. Her hekker lomvi, Smålom, havelle og på fastlandet polarsvømmesnipe. På fastlnadssiden har også mange sjøfugøl tilholdssted om vinteren.[1] Forlandsøyane fuglereservat ligger innenfor Forlandet nasjonalpark.

Norge har pr 1. januar 2008 utpekt til sammen 37 våtmarkssystemer til Ramsarlisten, hvor Forlandsøyane er en av fem områder på Svalbard. Forlandsøyane ble Ramsarområde 24. juli 1985. Ramsarkonvensjonen er en internasjonal avtale for bevaring og bærekraftig bruk av våtmarker. Formålet er å begrense tap av våtmarker og bremse det økende presset på våtmarksområder. Ramsarområdene på Svalbard er vernet i medhold av svalbardmiljøloven.

Øyene har sitt navn etter Prins Karls Forland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verneområdene på Svalbard, brosjyre fra Direktoratet for naturforvaltning, side 11. ISBN 978-82-7072-779-7