Fomalhaut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fomalhautsystemet med eksoplaneten Fomalhaut b sammenlignet med Solsystemet.
Materie rundt Fomalhaut, nede i høyre hjørne Fomalhaut bs plassering i 2004 og 2006.

Fomalhaut (α PsA / α Piscis Austrini / Alpha Piscis Austrini) er den klareste stjernen i stjernebildet Den sørlige fisken. Navnet kommer av det arabiske fum al-ħūt (فم الحوت) og betyr «den sørlige fiskens munn» eller «hvalens munn». Den befinner seg ca. 25 lysår (7,688 parsec) fra Jorden. Fomalhaut er en ung stjerne, bare 100 – 300 millioner år gammel, med et antatt livsløp på 1 milliard år. Den er omtrent 2 ganger solmassen.

Fomalhaut er sammen med Castor og Vega medlem av en gruppe på 16 stjerner som kalles Castor-gruppen. Dette er en liten stjernehop som beveger seg i samme retning.

13. november 2008 ble det offentliggjort bilder av den trolige planeten Fomalhaut b, som går i bane rundt Fomalhaut. Bildene ble tatt av Hubble-teleskopet. Fomalhaut b ble den første eksoplaneten som er fotografert. I 2012 ble det reist tvil om Fomalhaut b er en planet eller bare en samling med støv, men senere samme år ble det gjort observasjoner som tyder på at det virkelig er en planet der.[1]

Navnet Fomalhaut kommer av arabisk og betyr "munnen til en sørlige fisken/hvalen".[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The return of Sauron’s planet - Bad Astronomy
  2. ^ (en) Seth Borenstein (13. november 2008). «Images captured of 4 planets outside solar system». Associated Press. Besøkt 14. november 2008.