Folkvang skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Folkvang skole
LandNorge
KommuneHalden
AdresseHovsveien 16, 1769 HALDEN
Nettstedfolkvang.skole.halden.kommune.no
Beliggenhet
Kart
Folkvang skole
59°06′45″N 11°24′11″Ø

Folkvang skole er en barneskole i Halden, med ca. 200 elever og 30 ansatte, fordelt fra 1. til 7.klasse. Elevene som går her bor i områdene Hov, Knardal og Eskeviken, kort sagt den sydlige delen av byen. Elevene kommer til skolen ved å gå, sykle, eller kjøre buss. Taxi blir tilbudt elever som man mener har en farlig skolevei. Elevene får lov til å bevege seg innen skolens grenser som er merket opp med gjerder og røde markeringer. Skolen har også tre gapahuker i gåavstand fra skolen, som elevenes foreldre har bygd på dugnad. Her kan det arrangeres grillturer, naturstier og annet. Folkvang skole har også skolefritidsordning, SFO.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før 1905 måtte barna i dette området gå langt for å komme til skolen, som da lå på Idd. I 1905 ble Folkvang skole (også kalt Naggelen) bygd, med tre klasserom og en lærerleilighet. Uthusbygg med vedskjul og doer og stor hage med mye dyrking. Etter hvert ble det bygget boliger ved Knardal. Det kom flere elever og de var nødt til å bygge en ny skole. Denne ble også kalt Folkvang og ble bygget på festningens grunn ved Risum. 7. september 1958 ble den nye skolen, der elevene går i dag, åpnet. Den har i senere tid fått flere påbygg, en gang i 1967 og en gang i 1998. I 1998 fikk skolen en ny gymsal og flere klasserom. Den gamle skolen ble fortsatt brukt som framhaldsskole fram til 1970-årene, men ble i senere tid brent ned. Folkvang skole ligger rett i nærheten av Fredriksten festning. Rundt 1700-tallet og ut på starten av 1800-tallet ble det holdt «slaver» i festningen, straffanger som var dømt til tvangsarbeid. Dette var den nest største straffeanstalten i landet på denne tiden. Litt ovenfor skolen kan du ennå finne Slavekirkegården, som har forbindelse med slaveriene på festningen.

Stenhoggeri[rediger | rediger kilde]

Den kjente skulpturen Monolitten som står i Vigelandsanlegget er hogd ut i nærområdet i 1919. Denne ble hogd ut av fedrene til elevene som gikk på Folkvang. Siden barna gikk på skolen annenhver dag, måtte guttene hjelpe til med hoggingen og jentene hjalp til med husarbeidet (10-12 årsalderen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]