Hopp til innhold

Folkevalgt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En folkevalgt er en person valgt av stemmeberettigede i et fritt valg. Folkevalgte i Norge omfatter valgte medlemmer i et kommunestyre, fylkesting eller storting.

I Norge er ordførere normalt valgt indirekte og ikke ved direkte valg, men regnes som folkevalgte. I Norge blir statsministerkandidater valgt av sine partiorganisasjoner, og statsministeren blir utpekt av kongen, men anses som folkelvalgt.

Folkevalgte har oppgaver både som representanter og ombud for sine velgere, samt som ledere som er satt til å styre og forvalte den rollen og det mandatet de har fått.[1]

Folkevalgte har ofte møteplikt og stemmeplikt i de organene de er valgt inn.[2] Folkevalgte kan ha rett på økonomisk godtgjørelse for arbeidet de gjør, eller vervet kan være en full stilling, som ordfører, fylkesordfører eller stortingsrepresentant.

I USA er presidenten, senatorer og medlemmer i representantenes hus folkevelagte på føderalt nivå. Guvernører, og lovgivere er folkevalgte på statlig nivå, og lokalt nivå velger man borgermestre og kommunestyre.[3] I USA er også lokale politisjefer (Sheriff) folkevalgte. EU-land sender folkevalgte til EU-parlamentet og får et ekstra internasjonalt nivå med folkevalgte.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata