Flygesand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyvesand synlig fra verdensrommet

Flygesand er svært små og lette sandkorn, ned mot grensen av hva som er mulig for naturen å lage. Sanden blir flyttet av vinden, og når det faller ned legger det seg ofte som sanddyner, eller sandbanker.

Sand oppstår ved at steiner gnisser mot hverandre på grunn av temperatur- eller vannbevegelser. Sandkorn kan gnage hverandre til stadig mindre størrelse til prosessen stopper opp fordi kornene er for lette til å kunne påvirke hverandre lengre. Hvis de blir liggende der vinden kan berøre dem, kan de fyke langt. Kornene er lette nok til at de følger med oppgående luftstrømmer. Sand fra Saharaørkenen har nådd ut til midten av Atlanterhavet i synlige mengder. Skyen av flygesand på bildet fra 26. februar 2000 nådde nordøstkysten av Søramerika i mars samme år.

Bare ved å gå gjennom et område med flygesand, vil der dannes en støvsky. På vindstille dager står dette «sporet» i opptil en halvtime etterpå.

Flygesand kan gjøre skade på hus og dyrket mark, og ofte kan man binde sanden sammen ved å plante gress eller trær. I Norge finnes flygesand blant annet i Røros og Finnmark, samt på kysten av Lista, Jæren og i Møre og Romsdal.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «flygesand». Store norske leksikon. Besøkt 19. november 2013.