Hopp til innhold

Floris II av Holland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Floris II
Greve av Holland
Født1085?
Vlaardingen, Nederland
Død2. mars 1122
Embete
  • Greve Rediger på Wikidata
EktefelleGeertruida av Sachsen
FarDirk V av Holland
MorOthilde von Sachsen[1]
BarnHadewijch, Dirk, Floris og Simon
NasjonalitetTyskland
GravlagtEgmond Abbey
Annet navnFloris II van Holland
RegjeringstidHolland: 10911121
Våpenskjold
Floris II av Hollands våpenskjold

Floris II (født ca. 1085, død 2. mars 1122) var greve av Holland og Vest-Friesland fra 1091 til 1121. Han ble også kalt de Vette eller de Dikke (den tykke, men dette kan også vise til rikdommen hans). Floris ble født i Vlaardingen (Zuid-Holland) av grev Dirk V av Holland og Othilde. Han ble begravet i abbediet i Egmond, Noord-Holland.

Rundt 1100[2] giftet Floris seg med Gertrud av Sachsen, datter av hertug Dietrich I av Haute-Lorraine og halvsøster til den tyske kongen Lothair II av Supplinburg. Det antas at Gertrud skiftet navn til Petronilla mens hun var gift med Floris, dette som et bevis på hennes troskap mot paven og apostelen Peter. Konflikten mellom Floris II og biskopen av Utrecht ble avsluttet, antagelig ved at Floris erkjente han som lensherre i 1101. Etter at Leiden og området rundt hadde blitt føyd til området Floris hadde herredømme over utnevnte biskopen ham til Greve av Holland.

Tilnavnet de Vette eller de Dikke kan såvel vise til hans overvekt som til hans rikdom, hvilken av disse årsakene som er mer korrekt er ikke kjent. En samtidig beskrev ham som zeer rijk en zwaarlijvig (meget rik og overvektig).[2] Floris tjente stort på tollen som han hadde rett til å fordre i munningene til de store elvene og tørrlegging av myrlendte områder slik at landet kunne dyrkes og bebygges. I løpet av tiden Floris styrte grevskapet lot han flere trekirker bli byttet ut med kirker bygget i tuffsten.

Da Floris døde var sønnen Dirk for ung til selv å styre grevskapet, så frem til han ble ansett å være gammel nok opptrådte moren Petronilla som regent av grevskapet Holland.

Jakten i Creilerskogen[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1100-tallet sies det[3][4] at Floris hadde en trefning med den frisiske edelmannen Galo Iges Galama i Creilerskogen. Retten til å drive skogdrift og jakte i området var tillagt Floris via grevetittelen hans, og da Floris traff på Galamas jegere i området tok han hundene fra dem. Dette får Galama høre, og han oppsøker greven under jakten i skogen og åpner et verbalt angrep på Floris II. Når Floris bemerker at Galamas oppførsel ikke er som seg hør og bør trekker Galama sverdet og angriper greven. Opptrinnet endte med at grev Floris ble såret i armen.

Familie og barn[rediger | rediger kilde]

Floris og Petronilla fikk fire barn[3], Hadewijch som rundt 1115 giftet seg med Hugo III av Voorne, Dirk som arvet Floris' titler, Floris som ble kjent som Floris den svarte og Simon som ble kannik i Utrecht.

  1. Hadewijch, rundt 1115 gift med Hugo III av Voorne.
  2. Dirk VI (født enten ca. 1109 eller 11145. august 1157).
  3. Floris (født ca. 11151133).
  4. Simon, kannik i Utrecht.

Død[rediger | rediger kilde]

Floris døde bare ca. 37 år gammel, og ifølge annalene fra Egmond «i sin ungdoms vår» (ned.: in de bloei van zijn jeugd). Over inngangen til abbediets kirke i Egmond ble en tympanon plassert i oppdrag av enken Petronilla. På denne er hun og arvingen Dirk avbildet med apostelen Peter mellom seg. I tympanonens bue står den latinske teksten i leoniniske vers

IANITOR O CELI TIBI P(RO)NV(M) MENTE FIDELI + INTROMIT(T)E GREGEM SV(PER)V(M) PLACANS SIBI REGEM

oversatt blir dette: O, Himmelens dørvokter, møt de troende hjerter i skaren som kneler for deg og forson dem med Himmelens Konge. Under tympanonen står

HIC THID(E)RIC ORAT – OPUS H(O)C PET(R)ONILLA DEC(O)RAT,

Her bad Didrik - verket er dekorert for Petronilla[5] Tympanonen befinner seg nå i Rijksmuseum i Amsterdam.

Stamtre[rediger | rediger kilde]

Arnulf av Holland
Dirk III av Holland
Lutgardis av Luxemburg
Floris I av Holland
Bernhard I av Sachsen
Othelinde av Sachsen
Hildegard av Stade?
Dirk V av Holland
Bernhard I av Sachsen
Bernhard II av Sachsen
Hildegard av Stade?
Gertrud av Sachsen[7]
Henrik av Schweinfurt
Eilika av Schweinfurt
Gerberga av Kinzisgau
Floris II av Holland
Bernhard I av Sachsen
Bernhard II av Sachsen
Hildegard av Stade?
Ordulf av Sachsen
Henrik av Schweinfurt
Eilika av Schweinfurt
Gerberga av Kinzisgau
Othilde av Sachsen[6]
Harald Grenske
Olav den hellige
Åsta Gudbrandsdatter
Ulvhild av Norge
Olof Skötkonung
Astrid Olofsdatter
Edla

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Dirk V av Holland 
Greve av Holland
Etterfølger:
 Dirk VI av Holland