Flatvaddalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Flatvaddalen
Giklingdalen
Flatvaddalen oppe til venstre på bildet.
LandNorges flagg Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneSunndal
Posisjonskart
Flatvaddalen ligger i Møre og Romsdal
Flatvaddalen
Flatvaddalen
Flatvaddalen (Møre og Romsdal)
Kart
Flatvaddalen
62°40′13″N 8°46′40″Ø

Flatvaddalen eller Giklingdalen[1][2][3] er en fjelldal i Sunndal kommuneNordmøre i Norge.[4]

Flatvaddalen/Giklingdalen er en typisk hengedal skapt av en sidegren av inlandsisen i siste istid. Den går i nord-sørlig retning mellom den kjente Innerdalen i nord og Sunndalen i sør. På blidet ser man hvordan den henger ca. 900 meter over dalbunnen i Sunndalen.

Dalen var tidligere en ofte benyttet setervei mellom Sunndalen og Innerdalen.

Fra gården Gikling leder en sti opp til dalen. Stier leder også opp til dalen fra forskjellige gårder opp gjennom Sunndalen. Nord i dalen ligger Giklingdalshytta til Norsk Tindeklub.

Turen gjennom Flatvaddalen/Giklingdalen er idag en populær tursti som tar 6-8 timer.

Navn

Dalen har lenge hatt to navn og på Sunndal-siden har Flatvaddalen vært vanligste navn, mens på andre siden av dalen har Giklingdalen vært vanligst.[2][5][6][7]

I 1996 ble Giklingdalen ved en feil avslått av Kartverket i en navnesak og navnet tatt ut av kartene.[1] Kartverket opplyste i 2019 at hovedformålet i 1996 var å få inn navnet Flatvaddalen og ikke å velge mellom to navn.[1] 4. juni 2019 fikk Giklingdalen tilbake status som godkjent navn av Kartverket.[1] 21. august 2019 vedtok politikerne i Sunndal å foreslå for Kartverket at navnene Giklingdalen og Flatvaddalen skulle være sidestilte.[2] Kartverket har fulgt opp dette vedtaket i sitt faktaark for dalen.[3]

Etymologi

Gikling

Gikling er et gårdsnavn i Romfo sogn i Sunndal og kommer av geitaklinga.[8] Geitaklinga er sammensatt av genitiv flertal av dyrenavnet geit og klinga er en sideform av kringla som betyr krets eller ring og i navn brukes om noe avrundet for eksempel en høyde som stikker frem i en bue.[8] Det er mulig klinga i gårdsnavnet kommer av Klingfjellet som ligger nærmest overfor gården.[8]

Flatvad

Flatvad er et gårdsnavn i Romfo sogn i Sunndal som kommer av Flatavað som antagelig betyr enten et grunt vadested eller et vadested hvor bunden er jevn.[8]

Referanser

  1. ^ a b c d Christian Grøtte. «Giklingdalen eller Flatvaddalen. Betent navnestrid». Aura Avis 2019.06.06. Sunndal. s. 8. «.. Men i 1996 endte Giklingdalen-navnet opp med å bli avslått i en navnesak. Nå har Kartverket gjort om vedtaket med virkning fra tirsdag 4. juni [2019], og gir Giklingdalen tilbake status som godkjent navn på dalen som ellers går under navnet Flatvaddalen. ... Det er ennå ikke bestemt hvilken status Giklingdalen-kavnet skal få. ... I første omgang blir Flatvaddalen satt som hovednavn og Giklingdalen som undernavn, opplyser Sandnes. ...» 
  2. ^ a b c Lina Engelsrud. «Hengedal får to navn på kartet». Aura Avis 2019.08.22. Sunndal. s. 12. «Politikerne i Sunndal vil at hengedalen mellom Innerdalen og Sundalen skal hete Giklingdalen/Flatvaddalen. ... Da politikerne i teknikk- kultur- og miljøutvalget (TMK) samlet segonsdag morgen ble det enstemmig vedtatt å foreslå for Kartverket å sidestille de to navnene.» 
  3. ^ a b «Flatvaddalen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 21. februar 2018. 
  4. ^ Flatvaddalen på Norgeskart.no fra Statens kartverk, besøkt 21. februar 2018
  5. ^ Onsager, Nils (1953). Til fots. Oslo: Gyldendal. s. 418. 
  6. ^ Sommerfelt, Axel (1917). Orkedalen, Opdal, Troldheimen. Trondhjem: F. Brun. s. 60. 
  7. ^ Schulz, Carl (1893). Reisehåndbog over Trondhjem og de to Trondhjemske amter. I kommision hos A. Bruns boghandel. s. 108. 
  8. ^ a b c d Rygh, O. (1908). «47 Sundalen herred. Romfo sogn». Norske Gaardnavne: Oplysninger samlede til Brug ved Matrikelens Revision. 13 : Romsdals amt. Kristiania: Fabritius. s. 392-3.