Fjellkurle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellkurle
Fjellkurle
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chamorchis alpina
Norsk(e) navn: fjellkurle
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: kalkrikt fjellterreng
Utbredelse: Fjellstrøk i Europa

Fjellkurle (Chamorchis alpina) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)

Utseende[rediger | rediger kilde]

På en fjelltur er neppe dette den første planta en legger merke til. Gulgrønn, uanselig og sjelden over 10 centimeter høy, er det vanskelig å få øye på fjellkurle uten trening. Men ser en nærmere på planta ser en at den er ganske pen likevel.

Blomsten til fjellkurle har en hjelmformet overleppe og en gulgrønn underleppe som bøyer seg nedover og innover. Inne i overleppa sitter noen røde støvknapper. Ved basis har planta flere lange, nåleforma blader, noe som skiller den fra andre orkidéer. Små grønnkurler kan ligne spesielt på fjellkurle, men de har runde blader oppover hele stengelen.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

I tillegg til at en må lete godt for å i det hele tatt få øye på planta, er den ikke spesielt vanlig. Fjellkurle er en bisentrisk fjellart, det vil si at det har et utbredelsesområde i sør og et utbredelsesområde i nord. Uansett må fjellkurle ha kalk i grunnen for å trives.

Det sørlige utbredelsesområdet til arten går fra de nordlige delene av Jotunheimen, Trollheimen og Dovrefjell nord til Snåsa. I nord finnes planta fra Hattfjelldal og helt til Vardø. Fjellkurle er vanligere i nordlige fjellstrøk enn i sørlige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]