Finneid Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finneid IL
Finneid Idrettslag
Idrettsgren(er)Fotball
håndball
HjemmebaneFinneid kunstgressbane
LigaKun aldersbestemte klasser
LandNorge
By/kommuneFauske
StedFinneid
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Finneid Idrettslag fra Finneid i Fauske kommune i Nordland ble stiftet 26. oktober 1917. Klubben har aktivitet innen fotball, håndball, ski og turmarsj, og driver idrettsskole. Idrettslaget arrangerer årlig Vardemarsjen, en høyfjellsmarsj som går fra Finneid og opp til varden på toppen av Finneidfjellet, 498 moh.

Finneid IL hadde sist seniorlag i fotball for menn i 2003. Hjemmebanen i fotball er Finneid kunstgressbane.

Historie[rediger | rediger kilde]

Finneid Idrettslag ble første gang stiftet i 1917. Fra starten av hadde idrettslaget bare ski på programmet. De første årene varierte aktiviteten mye, og i flere perioder lå idrettslaget helt i dvale. Vinteren 1931-32 vedtok Finneid Idrettslag å slå seg sammen med Fauske Idrettslag, som så tok navnet Fauske og Omegn Idrettslag.

Bare et drøyt år senere, 12. mars 1933, ble idrettslaget på Finneid stiftet på nytt, av mange av de samme personene som hadde vedtatt å legge ned Finneid Idrettslag i 1932. Den nye klubben fikk navnet Finneid Arbeideridrettslag og meldte seg inn i Arbeidernes Idrettsforbund. Finneid AIL hadde boksing, fotball, friidrett, ski og svømming på programmet. Det var i utgangspunktet stor entusiasme for idrettslaget på Finneid, men de dårlige tidene og stor arbeidsløshet gjorde at idrettslaget slet med dårlig økonomi og måtte innstille det meste av aktiviteten fra 1938.

Etter krigsårene med organisatorisk samling av idrettsbevegelsen og deretter idrettsstreik, livnet idrettslaget til igjen høsten 1945. 25. november 1945 skiftet klubben navn til Finneid og Omegn Idrettslag. I desember dette året vedtok idrettslaget å kjøpe grunn til fotballbane på Finneid, en sak det også hadde vært jobbet med i mange år før krigen. Et par år framover var aktiviteten relativt stor, med idretter som boksing, fotball, friidrett og ski. Men mangelen på utstyr i gjenoppbyggingsårene etter krigen satte sitt preg på idretten - i 1947 måtte idrettslaget avstå fra å delta i kretskampen i fotball fordi det ikke var mulig å få tak i drakter og sko. 12. mai 1949 skiftet klubben igjen navn, denne gang til Finneid Idrettslag. Nå var aktiviteten på vei ned igjen, og fra 1952 lå idrettslaget på nytt i dvale.

Først i 1969 ble Finneid IL gjennopplivet, og klubben har siden da vært aktiv uten opphold. I årene framover drev klubben med fotball, friidrett, håndball og ski. Ei brakke som idrettslaget fikk gratis ble tatt i bruk som klubbhus i 1973. Fotballbanen på Finneid kunne endelig tas i bruk i 1975, tretti år etter at idrettslaget hadde kjøpt grunn til banen, og over førti år etter at klubben hadde begynt å jobbe med banespørsmålet. Høsten 1980 sto også ei lysløype ferdig på Finneid. Fotballbanen fikk kunstgressdekke høsten 2013. Klubbhuset på Finneid, som ikke hadde vært i bruk siden det ble flyttet i 1999, ble nedbrent som brannøvelse av Fauske brannvesen i oktober 2005.

Kilder[rediger | rediger kilde]