Gothmog (første tideverv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gothmog
Balrogenes Herre
RaseBalrog, maia
Andre navnIngen
Originalt navnGothmog, Lord of Balrogs
FødtFør Første tideverv
DødI Nirnaeth Arnoediad
IntrodusertSilmarillion
Se også Gothmog

I J.R.R. Tolkiens fiktive univers, Midgard, var Gothmog herre over balrogene og Morgoths kaptein – en rang som kan sammenliknes med Saurons rang.

Han var ikke like mektig eller ond som de mørke herrene, men han var dem overlegen når det gjaldt strategi og styrke. Han bar en svart øks og kjempet i Dagor-nuin-Giliath, der han skadet Fëanor fysisk. Han drepte to Noldo-konger: Fëanor i Dagor-nuin-Giliath og Fingon i Niarnaeth Arnoediad. I det samme slaget tok han Húrin av Dor-Lomin, som hadde drept hans personlige livvakt, til fange og brakte ham til Angband. Gothmog ledet dessuten også angrepet på Gondolin og drepte og ble drept der av Ecthelicon, en noldolsk alveherre.

I de tidligste versjonene av hans mytologi beskriver Tolkien Gothmog som sønnen til Morgoth og trollkvinnen Fluithuin, men idéen om barn av valaene ble forkastet i senere skriv.

I en av Tolkiens tidligere Midgard-verk blir "Lungothrin, Lord of Balrogs" nevnt. Det er ikke sikkert om det var et annet navn for Gothmog, eller om det betød "Balrogenes Herre".

Autoritetsdata