Fiep Westendorp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fiep Westendorp
Født17. des. 1916[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Zaltbommel
Zaltbommel[4]
Død3. feb. 2004[1][2][5][3]Rediger på Wikidata (87 år)
Amsterdam[6]
BeskjeftigelseIllustratør, kunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedWillem de Kooning Academy
NasjonalitetKongeriket Nederlandene[4]
Aktive år19312004
Feltmalerkunst[7]
illustrasjon[7]
barne- og ungdomslitteratur[7]
Off. nettstedwww.fiepwestendorp.nl 

Fiep (Sophia Maria) Westendorp (født 17. desember 1916 i Zaltbommel, død 3. februar 2004 i Amsterdam) var en nederlandsk tegner og illustratør: Hun er best kjent for illustrasjonene i Annie M.G. Schmidts bøker om Jip og Janneke.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jip og Janneke

Fiep Westendorp ble født i Zaltbommel i den nederlandske provinsen Gelderland som det midterste av tre barn. Mellom 1932 og 1938 var hun elev ved Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht, det vil si tegneakademiet, i 's-Hertogenbosch. I 1937 ble hennes tegninger utgitt for første gang da hun illustrerte en turistbrosjyre for Zaltbommel.

I 1938 ble hun antatt ved Academie voor Beeldende Kunsten (Kunstakademiet) i Rotterdam. Hennes høyeste ønske var å bli illustratør, men valgte å følge en lærers råd om å lære seg mange ulike teknikker. Hennes veggmaleri av en koloni skarver fra 1939 henger fremdeles i rådssalen i Lekkerkerks rådhus.

Under det tyske bombardementet av Rotterdam sentrum i 1940 gikk Kunstakademiet, med elevenes arbeider, tapt. Etter blant annet å ha bodd hos Jan Campert i Haag fra 1940 til 1943, reiste hun hjem og bodde hos sin familie i Zaltbommel frem til de ble jaget av tyskerne. De bodde på et militært sett strategisk sted. Familien flyttet først til Haaften og senere til Opijnen. Frem til slutten av den andre verdenskrig var hun aktivt med i motstandskampen. Forfalskning av dokumenter og personsbevis var en del av hennes arbeide på rådhuset. Ved siden av dette tegnet hun situasjonstegninger og kart av elven Waals elvebredder.

I 1945 flyttet hun for godt til Amsterdam. Via Adriaan Roland Holst og Simon Carmiggelt, som hun hadde møtt gjennom Jan Campert, kom hun til å levere tegninger og illustrasjoner til Vrij Nederland ̧(«Fritt Nederland») og avisen Het Parool hver uke. Hun illustrerte også romaner for forlaget de Bezige Bij («Den flittige bien»), for eksempel fikk Jane Eyre av Charlotte Brontë og Hans Christian Andersens historie om de røde skoene tegninger fra hennes hånd.

I 1947 begynte vennskapet mellom Westendorp og Annie M.G. Schmidt, de arbeidet begge for het Parool – Schmidt som researcher, Fiep Westendorp som illustratør. Fra 1952 illustrerte hun historiene om Jip og Janneke som ble trykket i Het Parool, og senere illustrerte hun også Totto i Tittuttårnet (ned.: Pluk van de Petteflet). Til hennes arbeider hører også reklametegninger, blant annet for flyselskapet KLM.

Fra 1948 tegnet hun for Mandril, maandblad voor mensen («Mandril, månedsblad for mennesker»), et humoristisk tidsskrift etter forbilde av The New Yorker og i 1956 ble hun bedt om å tegne PR-plakaten for en utstilling av bokillustrasjoner som skulle bli holdt i Stedelijk Museum i Amsterdam, der hun også deltok.

Stiftelsen Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek («Kollektiv propaganda for den nederlandske boken») belønnet henne i 1997 med en pris de spesielt opprettet for henne, Oeuvre Penseel. Hun hadde ikke tidligere blitt prisbelønt av denne stiftelsen.

3. februar 2004 døde Sofia Maria Westendorp, 87 år gammel, av en luftveisinfeksjon etter et hjerteinfarkt. Dagen etter kunngjordes hennes utnevnelse ved kongelig dekret til «Offiser i Oranje-Nassau-ordenen» (Officier in de orde van Oranje Nassau). Amsterdams borgermester Job Cohen skulle overrekke henne ordenen 18. februar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b RKDartists, «Fiep Westendorp», RKD kunstner-ID 87898[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID w/westendorp, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 181211, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ rkd.nl, besøkt 15. oktober 2016[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b c Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator mub20191034112, besøkt 7. november 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]